Războiul celor două roze dâmbovițene se duce și peste hotare. Ponta îi sapă groapa lui Dragnea în PES

Ponta întoarce spatele PSD-ului și ALDE
Foto: Digi24

Victor Ponta îi îndeamnă pe socialiștii europenii să se debaraseze cât mai repede de PSD și să înfieze în loc Pro România lui. Ponta îi sapă groapa lui Dragnea în PES.

Mesajul lui Ponta este unul direct: Pro România poate să ia locul PSD în PES în mod natural. În context, fostul premier pesedist nu ezită să acuze PSD-ul de astăzi că  a abdicat de la valori europene, potrivit g4media.ro.

Congelarea relației socialiști europeni – PSD vine mânușă pentru Pro România. Ponta îi sapă groapa lui Dragnea în PES

Victor Ponta bagă bățul prin gard și îi îndeamnă pe socialiștii europenii să-l arunce cât mai repede pe Liviu Dragnea și PSD-ul lui din barca PES. Motivul: tot ce fac în ultima vreme Dragnea și ai lui a mutat PSD-ul pe parte baricadei ocupată de Le Pen, Salvini și Viktor Orban.

”PES a fost rezervat până acum din motive care țin strict de pragmatism, în sensul că au un guvern, teoretic social-democrat, la București – sunt foarte puține guverne rămase în Europa – și doi, pentru că numărul de mandate obținut de PSD, 16, este foarte important pentru grup.

Dincolo de asta, însă, în ultima perioadă, de când eu am fondat Pro România, evident că am reluat contactele cu liderii PES, cu liderii grupului social și democrat, cu domnul Timmermans, cu liderii europeni, mai ales de când Corina Crețu a acceptat să fie la noi pe listă.

De fiecare dată am încercat să-i informez nu doar asupra realităților, că deja le știu și ei, ci asupra costurilor politice pentru ei, mai ales cu decizia luată de PPE legat de FIDESZ și Victor Orban.

E foarte clar că PSD, intrând în Partidul Socialiștilor Europeni, a încercat să se rupă de ideea de partid comunist, partid al mineriadelor, de partid aliat cu Vadim Tudor, iar acum se duce înapoi acolo, prin modul de comportare”, pledează Ponta cauza Pro România.

Liderul Pro România mai crede și că PSD ar fi fost ”cu siguranță” suspendat sau chiar exclus din PES dacă s-ar fi adoptat controversatele OUG-uri pe Justiție, care au inflamat inclusiv spiritele europene.

Ponta explică și care este singura piedică aflată astăzi în calea debarasării de PSD și înlocuirii lui cu Pro România în rândurile PES: pragmatismul socialiștilor europeni care numără mandatele se europarlamentar pe care le are PSD: ”Ne spun da, ne place de voi, vă cunoaștem și pe tine, și pe Corina (Crețu – n.r.), și pe ceilalți, dar totuși ei (pesediștii – n.r.) au mai multe mandate”.

”În Europa vor fi doar două bărci, doar două grupe: cei care vor să existe Europa, stat de drept, colaborare, solidaritate și cei care merg pe ideea Le Pen, Salvini, Orban și Dragnea acum, care vor să abdice de la valori europene pentru a-și putea deforma propriile instituții naționale după chipul și asemănarea lor”, conchide Ponta, aducând astfel și un ultim argument pentru care PSD a devenit indezirabil pentru orice partid european care se respectă.

Tăriceanu, victima de rezervă

Ponta are o soluție și pentru cazul în care PSD reușește să rămână agățat de barca PES: să ia locul partidului condus de Tăriceanu în ALDE Party.

”Am avut discuții (cu ALDE Party – n.r.), dar doar ca o soluție de rezervă în măsura în care la social-democrați nu putem fi din motive strict de alianță cu reprezentanții lui Dragnea și cu europarlamentarii care merg de acolo”, a recunoscut Ponta, asta în condițiile în care și liberal-democrații europeni se gândesc să le facă vânt rudelor lor din România – respectiv ALDE condus de Tăriceanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

*