PNL vrea ca aleşii locali să fie verificaţi de prefecţi, pentru a evita situaţiile de incompatibilitate

prefecţi18 parlamentari ai PNL, printre care şi copreşedinţii partidului Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, au iniţiat un proiect de lege prin care declaraţiile de interese ale aleşilor locali să fie verificate de prefecţi, pentru a se evita situaţiile de incompatibilitate.

Potrivit proiectului de act normativ, aflat în consultare publică la Camera Deputaţilor, un al doilea exemplar al declaraţiei de interese a unui primar se va transmite către prefecţi, care, odată cu arhivarea acesteia în Registrul de Interese, vor trece la verificarea conformităţii declaraţiei. Prefectul va trebui să ceară la Registrul Comerţului, sau alte instituţii după caz, situaţia la zi a alesului local, urmând să îl informeze pe acesta cu privire la situaţiile neconforme şi/sau posibile situaţii de incompatibilitate şi/sau conflict de interese în termen de 10 zile de la primirea declaraţiilor.

Iniţiatorii proiectului susţin că funcţionarea autorităţilor publice în care se constată cazuri de conflict de interese sau incompatibilitate este „bulversată” din cauza măsurilor legale care se impun împotriva aleşilor locali, în multe cazuri a celor aflaţi la primul mandat, astfel încât ar fi nevoie de o modificare a legii în ideea prevenirii unor astfel de cazuri. „Pentru evitarea acestor situaţii de incompatibilitate sau conflict de interese, este necesară completarea cadrului legal existent prin implementarea unor dispoziţii legale de prevenţie ce dispun verificarea declaraţiilor de interese depuse de aleşii locali la Instituţia Prefectului. (…) Plecând de la premisa că nimeni nu doreşte să încalce legea şi pentru a preîntâmpina situaţii de natură să afecteze funcţionarea autorităţilor publice locale iniţiem prezenta propunere legislativă care (…) implică Instituţia Prefectului în verificarea declaraţiilor de interese depuse de aleşii locali, astfel încât, odată cu preluarea mandatului, aceştia să beneficieze de o minimă consultanţă la depunerea acestor declaraţii”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Consiliul Legislativ aduce o serie de critici proiectului, inclusiv de neconstituţionalitate. Mai exact, Consiliul arată că rolul prefectului este clar stabilit în Constituţie, iar atribuţiile de „consultanţă” pe care proiectul PNL le propune depăşesc limitele stabilite în Legea fundamentală. Mai mult, Consiliul Legislativ atrage atenţia că, potrivit modului în care a fost redactat proiectul, prefectul nu ar avea un rol de consultanţă prealabilă, ci de verificare, astfel încât prefectul ar trebuie să exercite „control” asupra declaraţiile de interese.

„Instituirea atribuţiei pentru prefecţi de a verifica, după depunere, declaraţiile de interese ale aleşilor locali, pe lângă faptul că nu este compatibilă cu natura juridică a acestei instituţii, nici nu se integrează în ansamblul reglementărilor referitoare la asigurarea integrităţii în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice”, se arată în avizul Consiliului Legislativ.

Acesta mai susţine că toate aceste competenţii revin, potrivit legii, Agenţiei Naţionale de Integritate, iar includerea unei autorităţi a puterii executive (prefecţi) în acest circuit ar putea duce la „dificultăţi” în procesul de evaluare. Nu în ultimul rând, „norma nici nu ar fi eficientă, întrucât proiectul nu cuprinde dispoziţii referitoare la procedura care ar fi trebuit urmată după informarea alesului local”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here