Pintea gafează din nou. Ce spune despre șpagă și întoarcerea medicilor în țară

Sorina Pintea a trimis 14 „pacienți misterioriși” în spitalele din România

Aflată în plină campanie electorală, Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a declarat, în legătură cu întoarcerea medicilor în țară, că în timp se va rezolva, dar „aşa cum nici şpaga nu o poţi eradica într-un an, nici medicii nu or să vină într-un an să dea buluc în România”.

„Politica de resurse umane a fost în aşa fel încât am pregătit medici pentru Vest. De doi ani de zile am scos posturi la rezidenţiat pentru specialităţile deficitare, dar rezidenţiatul durează câţiva ani, iar pentru spitalele mici eu cred că lucrurile acestea vor intra în normal. La un moment dat, centrele universitare se vor suprasatura. Deja încep medicii să meargă în oraşele mici. Am vizitat spitale din oraşe mai mici şi unde erau deja veniţi medici foarte tineri”, a spus Sorina Pintea, aflată în vizită la spitalul din Găeşti, judeţul Dâmboviţa.

„E nevoie de o perioadă de timp”

Despre interzicerea plecării din țară a medicilor rezidenţi în străinătate, Pintea a explicat: „În acest moment nu putem face nimic. Este vorba de libera circulaţie a forţei de muncă. Atâta vreme cât rezidentul ia un salariu, el este liber să muncească unde are posibilitatea. Dar cred că, până la urmă, măsurile pe care le-am luat ca şi Guvern vor face ca medicii rezidenţi să nu mai plece. Am văzut în spaţiul public nişte discuţii legate de faptul că nu vin, că totuşi nu sunt atraşi de salariu.

Ba da. Dar salariile au fost majorate abia în urmă cu un an. Aşa cum nici şpaga nu o poţi eradica într-un an, nici medicii nu or să vină într-un an să dea buluc în România. E nevoie de o perioadă de timp. Pe de altă parte, sunt multe cereri, chiar astăzi am discutat cu cei din centrul de resurse umane, sunt multe cereri care aşteaptă soluţionarea. Cred că aceste lucruri se vor rezolva în timp. Şi nu va trece mult timp până când vor fi rezolvate”.

CITIȚI ȘI: Bani pentru partid, prin HG! Jaf pentru dotarea Blocului Operator al Spitalului Universitar

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ