Duminică, la alegerile prezidențiale, peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată. La europarlamentare, numărul tinerilor care s-au prezentat la urne a fost în creștere.
CITEŞTE ŞI: Kelemen Hinor acuză că România nu are relaţii bune cu ţările vecine
Un raport UNESCO arată însă că implicarea cetățenilor în viața politică este în scădere la nivel global, iar orele de educație civică din școli nu au un impact semnificativ asupra prezenței ulterioare la vot.
Peste 1 milion 500 de mii de tineri, cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani, vor vota la alegerile prezidențiale și parlamentare.
Ce spune UNESCO
Pe de altă parte, un raport UNESCO arată că orele de educație civică ținute în școală nu au un impact semnificativ asupra participării active în viața politică a viitorilor adulți.
Deși educația civică este obligatorie în gimnaziu, în multe cazuri materia este tratată Superficial. Un raport din 2022 arăta că procentul fetelor care erau în clasa a VIII-a în anul 2022 și care s-ar implica activ în viața politică este mai mare decât cel al băieților. În plus, dorința de a participa la alegeri este mai crescută în rândul elevilor care au o situație financiară foarte bună.
Cetățeanul TV