Peste 30.000 de angajați din administrația locală, în grevă. Cartel Alfa acuză Guvernul de încercare de intimidare a participanţilor la acțiunea de protest

Sindicatul Funcţionarilor Pubici

administrația localăPeste 30 de mii de angajați din administrația locală au intrat în grevă, pentru o zi, joi dimineață. Greva se va desfășura între orele 8.00 și 16.00, adică întreaga zi de lucru. Pe parcursul grevei aproximativ 600 de funcţionari publici vor participa, între orele 10.00 şi 12.00, la un miting în faţa Primăriei Capitalei.

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” acuză Guvernul, reprezentat de ministrul pentru Dialog Social Liviu Pop, că încearcă să îi intimideze pe lucrătorii din administraţie care vor intra joi în grevă generală.

CNS „Cartel Alfa” susține că ministrul delegat Liviu Pop a transmis prefecţilor o adresă, privind prevederile legale referitoare la greva generală în administraţia locală, organizată joi.

Reprezentanții sindicatelor clasifică drept „încercări de intimidare”, afirmaţii din această adresă precum „spre deosebire de reglementarea anterioară, sub imperiul Legii nr. 62/2011 a dialogului social vor putea fi solicitate despagubiri, în cazul grevei nelegale, nu numai de la organizatorii grevei, dar şi de la simplii participanţi la aceasta”.

Cartel Alfa transmite printr-un comunicat de presă că Guvernul „încearcă, prin intermediul prefecţilor din fiecare judeţ, să ducă o campanie de intimidare a membrilor de sindicat, a lucrătorilor din administraţia publică”, care intenţionează să participe la grevă.

Greva generală de joi este organizată de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie, acţiunea de protest fiind sprijinită de Confederaţia „Cartel Alfa”.

Sindicaliştii cer majorarea cu aproximativ 10 la sută a salariilor pentru angajaţii din administraţia publică locală sau aplicarea, din acest an, a Legii privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

Sindicaliştii din administraţia locală cer reglementarea şi liberalizarea acordării tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică, începând cu anul 2015, în limita bugetelor aprobate prin hotărâri de consiliu, în măsura în care aceste instituţii sunt finanţate parţial şi din venituri proprii.

După greva generală de o zi, va fi organizat un miting la Bucureşti, în 27 mai, la care sunt aşteptate să participe 3.000 de persoane. De asemenea, va fi organizată o acţiune de strângere de semnături pentru a fi declanşată greva generală pe termen nelimitat în administraţia publică, în septembrie sau octombrie.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here