Peste 2.600 de salariaţi trebuie concediaţi din primării

Bucureștiul are 1 milion de salariați 10 miliarde de euro pe uşa din spate

Peste 2.600 de salariaţi ar trebui concediaţi din primării în acest an, ca urmare a algoritmului de calcul al numărului maxim de posturi din administraţie introdus în 2010 în contextul crizei. Guvernul vrea însă să îngheţe disponibilizarea impusă de lege şi să găsească un alt mod de calcul, informează Mediafax.

salariati primariiÎn 2010, în contextul crizei economice şi necesităţii reducerii drastice a aparatului bugetar, Guvernul a introdus, prin ordonanţă de urgenţă, un mecanism prin care anual, în funcție de evoluția numărului populației, Ministerul Finanțelor şi Ministerul Administrației Publice trebuie să recalculeze mediile pe baza cărora prefecturile comunică numărul maxim de posturi ce pot fi ocupate la nivelul celor 3.228 de unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale.

Practic, numărul maxim de posturi dintr-o unitate administrativă locală este calculat anual în funcţie de numărul locuitorilor.

Guvernul a constatat însă că aplicarea acestui algoritm, ca urmare a definitivării de către Institutul Național de Statistică, în decembrie 2014, a metodologiei de calcul a populației după domiciliu, are drept consecinţă diminuarea numărului maxim de posturi de la nivelul a 838 de unități administrativ-teritoriale cu un total de 2.608 salariați.

“O astfel de măsură ar conduce la disfuncționalități grave de funcționare și la reducerea capacității administrative a autorităților administrației publice locale atât pentru atribuțiile curente, cât și a capacității de implementare a proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile”, este argumentul dintr-un proiect de ordonanţă de urgenţă, pe baza căruia Guvernul să nu aplice legea.

LĂSAȚI UN MESAJ

*