Peste 14.600 de deținuți vor să voteze la referendum

Referendum pentru familie buletine de vot observatori independenți

Peste 14.600 de deţinuţi vor să voteze la referendum, cel pentru revizuirea Constituţiei, a precizat Administraţia Naţională a Penitenciarelor, citată de Agerpres.

„La data de 5 octombrie 2018, în unităţile penitenciare se aflau 21.375 de persoane private de libertate. Dintre acestea, 18.608 au fost identificate cu drept de vot la referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei. Dintre acestea din urmă, 14.678 au formulat cereri pentru a-şi exercita acest drept”, spun oficialii ANP.

Conform art. 9 alin. (6) din Hotărârea Biroului Electoral Central, dacă mai mult de 200 de persoane aflate în detenţie solicită exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, cererile pot fi depuse, cel mai târziu, la ora 21,00 în data de 6 octombrie 2018.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor mai spune că, potrivit Hotărârii BEC din 26 septembrie, persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau cele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, votează prin intermediul urnei speciale.

„Hotărârea BEC mai stipulează că cererile de votare prin intermediul urnei speciale se fac în scris de către aceste persoane şi se depun la directorii penitenciarelor sau ai locurilor de deţinere”, mai spun oficalii ANP.

Tot în deciziile BEC se prevede că în ziua votării directorul penitenciarului sau al locului de deţinere, după caz, permite accesul echipei biroului electoral al secţiei de votare care se deplasează cu urna specială şi cu o ştampilă cu menţiunea „votat”, buletine de vot, extrasul din listele electorale şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea, în spaţiul anume amenajat pentru votare, care trebuie să beneficieze de dotări minime pentru asigurarea secretului votului.

LĂSAȚI UN MESAJ