Peste 1.000 de persoane, decedate în incendii în ultimii 6 ani. Aproape jumătate dintre victime au fost copii şi vârstnici

Peste 1.000 de persoane au decedat în incendiile din ultimii 6 ani, aproape jumătate dintre acestea fiind copii şi vârstnici, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Potrivit IGSU, în fiecare an se produc peste 6.500 de incendii de locuinţe, iar odată cu debutul sezonului rece, la nivel naţional, s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de incendii la locuinţe şi gospodării.

”Numai în ultimele trei săptămâni, au fost înregistrate 23 astfel de incendii, care s-au soldat cu 19 persoane decedate şi alte 26 rănite. Din punct de vedere al cauzei probabile a decesului, în peste 90% din cazurile înregistrate, evenimentele s-au produs ca urmare a arsurilor sau din cauza intoxicării cu fum sau gaze arse”, au transmis, vineri, reprezentanţii IGSU.

Potrivit acestora, în cele mai multe dintre situaţii, cauzele probabile care au condus la producerea incendiilor au constat în sisteme de încălzire defecte, mijloace de încălzire improvizate sau nesupravegheate, coş de fum necurăţat, instalaţii electrice defecte sau echipamente electrice improvizate.

”Pe fondul lipsei de supraveghere, copiii au devenit principalele victime ale incendiilor produse la locuinţe şi gospodării. În acest context, pentru prevenirea evenimentelor în care ar putea fi implicaţi şi copii, se interzice lăsarea copiilor singuri în încăperi în care sunt mijloace de încălzit în funcţiune”, au mai transmis oficialii IGSU.

Aceştia atrag atenţia că, în perioada sezonului rece, un alt factor generator de situaţii de urgenţă cu urmări grave, îl reprezintă exploatarea necorespunzătoare a instalaţiilor şi consumatorilor de gaze naturale.

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum şi gaze toxice se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuinţe, pentru semnalizarea timpurie a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum şi gaze toxice.

În cazul în care, în locuinţă, se simte miros caracteristic de gaze se deschid toate uşile şi ferestrele, nu se aprinde nicio sursă de foc şi nu se acţionează întrerupătoare sau aparate electrice. Toate aceste situaţii trebuie anunţate imediat la operatorul de distribuţie gaze.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here