Pesta porcină se extinde: trei focare noi în județul Galați

Autoritățile din județul Galați sunt în alertă după ce virusul pestei porcine africană a fost confirmat în trei exploatații. Zeci de animale vor fi eutanasiate.

 Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit marți aseară pentru a aproba Planurile de măsuri la suspiciunea de pestă porcină africană ca urmare a focarelor identificate în exploatații de la marginea localităților Independența, Șerbeștii Vechi (Șendreni) și Frumușița.

„S-a decis, astfel, uciderea suinelor din aceste exploatații (Independența – 47, din care 14 tineret; Șerbeștii Vechi – 3; Frumușița – 7) și plasarea gospodăriilor sub supraveghere oficială, ceea ce presupune: interzicerea mișcării porcinelor în interiorul sau exteriorul exploatațiilor, interzicerea pătrunderii persoanelor străine în exploatații, interzicerea ieșirii din exploatații a cărnii, a furajelor, ustensilelor și altor obiecte sau materiale, astfel încât să se minimizeze riscul propagării peste porcine africane”, precizează Prefectura județului Galați.

Pentru limitarea răspândirii bolii se interzice organizarea de târguri de păsări și animale, iar toți porcii din aceste localități vor fi ținuți închiși în curți, fără acces la pășunat sau bălți, pentru a împiedica contactul porcilor sălbatici cu cei domestici.

De asemenea, cazurile de îmbolnăvire sau moarte vor fi anunțate imediat medicului veterinar, iar în situația în care se descoperă cadavre de porci în locuri publice cetățenii trebuie să anunțe medicul veterinar fără întârziere.

Pesta porcină africană nu se transmite la om, dar poate avea un impact social și economic major.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here