Persoanele care au avut noul coronavirus trebuie să se vaccineze. Ce recomandă experţii

vaccin foto sursa google
vaccin foto sursa google

Persoanele care au avut COVID-19 au imunitate minim şase luni. Ele pot aştepta până să se vaccineze, dând voie să se vaccineze categoriilor de persoane de risc.

Dar dacă în ţara lor circulă vreuna dintre noile variante ale coronavirusului, atunci persoanele care au avut COVID nu trebuie să aştepte pentru a se imuniza.

 Ce recomandă experţii

Este recomandarea făcută miercuri de  un grup de experţi în imunizare ce consiliază Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Aceștia au oferit detalii despre cum trebuie administrat vaccinul Johnson, cel mai recent care a primit autorizaţie în regim de urgenţă de către Organizaţie.

„Recomandăm ca gest de solidaritate în faţa penuriei de vaccinuri să se aştepte şase luni (până la vaccinare) dacă o persoană a fost infectată. Dar dacă în ţara sa circulă una dintre variantele îngrijorătoare atunci se recomandă să nu mai aştepte”, a precizat preşedintele echipei de experţi, Alejandro Cravioto.

Ce efecte pot avea mutaţiile SARS-CoV-2

„Variantele îngrijorătoare” sunt aşa numitele mutaţii ale SARS-CoV-2. S-a dovedit că acestea sunt mai contagioase şi se răspândesc mai uşor sau care sunt capabile să provoace boli mai severe, chiar decesul.

În astfel de situaţii persoanele care au avut COVID-19 nu trebuie să aştepte mai mult de una sau două săptămâni pentru a se vaccina, dacă pot. Această poziţie are la bază cazuri observate în regiuni precum Manaos, din Brazilia. Aici circulaţia uneia dintre variante a provocat un număr considerabil de reinfectări.

Grupul de experţi a precizat că în astfel de situaţii „nu mai trebuie să se aştepte”. Acest lucru deoarece vaccinul poate stimula imunitatea şi oferi o anumită protecţie împotriva oricărei dintre aşa numitele variante îngrijorătoare. Cum ar fi cele descoperite în Brazilia, Marea Britanie şi Africa de Sud, potrivit stiripesurse.ro.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here