Pensia după muncă în străînătate poate să fie salvarea românilor la bătrânețe. Cei care au muncit în străînătate, cu contract de muncă, au dreptul să primească bani frumoși de la statul în care au activat.
Conform regulamentelor impuse de UE, un român care a muncit în Europa poate să încaseze fără probleme bani pentru muncă prestată în străinătate. Legislația impune o singură condiție. Cei care depun dosarul de pensionare trebuie să fi lucrat cel puțin un an cu contract de muncă.
Pensia după muncă în Germania
Cei care îndeplinesc condiția pensionarii trebuie să depună dosarul la Casă Județeană de Pensii din județul în care au domiciliu. Casă Națională de Pensii este cea care se ocupă de identificarea drepturilor ce i se cuvin solicitantului. De exemplu, dacă locuiești în Germania trebuia să știi că vârstă la care te poți pensiona este de 67 de ani, iar contribuția ta la sistemul de pensii trebuie să fie de cel puțîn 45 de ani. Cele două case de pensii, din România și Germania, vor calcula pensia cuvenită proporțională cu perioasă de contribuție. Transferul din valută in lei se va face la cursul BNR al zilei respective. De asemenea, pensia din străinătate se poate cumula cu cea din România.
Acte necesare:
- Formularul E 207
- declarație pe propria răspundere
- copie după actul de identitate românesc, dacă dețîn dublă cetățenie sau dacă au menținut cetățenia română
- carnetul de muncă original sau în copie certificată de instituțiile competențe din străînătate
- livretul militar original sau în copie certificată de instituțiile competențe din străînătate
- diplomă de studii original sau în copie certificată de instituțiile din străînătate sau adeverință din care să rezulte durata normală, perioada studiilor, certificarea absolvirii, dar și formă de învățământ
- adeverință privind sporurile și adaosurile reglementate prin lege sau prin contract colectiv sau individual de muncă
Cei care primesc pensii din străînătate, dar nu mai locuiesc in țară respectivă au obligația de a transmite anual până la 31 decembrie a fiecărui an un certificat de viață.
Cetățeanul TV