miercuri, octombrie 30, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăPe cine vrea România comisar european

Pe cine vrea România comisar european

-

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a început formarea noii echipe de comisari europeni.

CITEŞTE ŞI: Cum conduc marile companii multinaționale lumea (II). Pepsi Cola și Coca Cola se ”joacă” de-a concurența?

Conform surselor noastre, 14 țări, printre care și România, ar fi trimis deja propunerile. Deși președintele Comisiei a cerut ca fiecare țară să trimită 2 variante o femeie și un bărbat, majoritatea țărilor au ignorat și au trimis doar câte o propunere.

Conform surselor noastre, în acest moment cele mai mari șanse pentru a deveni comisar european din partea României le are europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European și al grupului S&D. Negrescu are o imagine foarte bună la nivel european și are parte de susținere atât din partea S&D, cât și din partea PPE. Victor Negrescu se bucură de sprijinul PSD și al premierului Marcel Ciolacu, cel care trimite nominalizarea.

De asemenea, România ar avea și o variantă de nume, în cazul în care vom fi obligați să desemnăm o femeie. Deocamdată, numele acesteia nu este cunoscut.

Totuși, România va cere ca de această dată să aibă comisar bărbat, după ce ultimii comisari europeni ai României au fost femei, Corina Crețu sau Adina Vălean.

Paritatea de gen

Problema la nivelul viitoarei Comisii Europene este paritatea de gen. Până în prezent, 14 țări au trimis propuneri, iar dintre aceste propuneri 11 sunt bărbați și 3 femei. Până în prezent, sprijinul oficial a venit din partea a 14 guverne: Slovacia, Letonia, Slovenia, Irlanda, Suedia, Finlanda, Țările de Jos, Republica Cehă, Malta, Ungaria, Franța, Austria, Grecia și Croația.

Cu toate acestea, niciunul dintre aceste guverne nu s-a conformat solicitării președintelui reales privind dublul nume, iar cu 11 nominalizări încă lipsă, von der Leyen are pe masă CV-urile a 11 bărbați și trei femei.

În ceea ce privește cele 14 nume care au sosit până acum, Slovacia l-a nominalizat din nou pe vicepreședintele executiv demisionar al Comisiei Europene responsabil cu relațiile interinstituționale și „Green Deal”, Maroš Šefčovič, ceea ce ar putea duce la al patrulea mandat consecutiv. Pentru a treia oară consecutiv, Letonia l-a ales pe vicepreședintele executiv demisionar al Comisiei Europene responsabil pentru economie, Valdis Dombrovskis. Slovenia a propus un nume nou, avocatul și economistul Tomaž Vesel, fost președinte al Oficiului Național de Audit și al Comitetului de Audit și Conformitate al Fifa. Reprezentantul centrului-dreapta, Fianna Fáil, și fostul ministru al cheltuielilor publice și reformei (2020-2022) și al finanțelor (2022-2024), Michael McGrath sunt candidații Irlandei. Guvernul Suediei a decis să mizeze pe ministrul pentru afaceri europene, Jessika Roswall, în timp ce pentru Finlanda, pe europarlamentarul, care a stat în rândurile Partidului Popular European din 2014, Henna Virkkunen.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Ce condiţii trebuie să îndeplinească tinerii pentru a primi terenuri gratuite de la stat

0
Tinerii din România cu vârste între 18 și 35 de ani pot solicita și în acest an terenuri gratuite de la stat pentru construirea unei locuințe proprietate personală. CITEŞTE ŞI: Iohannis, luat la rost: Uitați de terenurile de golf...