Paștele cailor, eveniment unic la nivel național, sărbătorit la Târgoviște

Paștele cailor, eveniment unic la nivel național, sărbătorit la Târgoviște. Comunitatea bulgarilor din Târgovişte, Cartierul Matei Voievod, a sărbătorit Paştele Cailor, (Konski Velikden). Evenimentul a avut loc în prima sâmbătă a Postului Mare, sâmbătă, în comunitatea bulgară din cartierul Matei Voievod. Este un obicei vechi de sute de ani, care are loc anual.

Paștele cailor, eveniment unic la nivel național

Acestei sărbători i se spune pe bulgăreşte „Konski Velikden”. Traducerea „liberă”, în limba română este de Paştele Cailor.

După calendarul ortodox, este sărbă toarea Sfântului Teodor sau Todorovden, în limba bulgară. Obiceiul este unic în România. El este specific comunităţii bulgarilor de la Târgovişte, fiind ziua în care grădinarul bulgar şi calul său, după un obicei străvechi merg la biserică. Ei primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează. La biserică, preotul binecuvântează cu apă sfinţită şi cu konceta (căluţi din aluat de pâine) pentru a avea sănătate. 

Bulgarii din Târgovişte şi-au pregătit caii pentru o delifare de zile mari. Caii au fost ţesălati şi înhămaţi la cele mai frumoase hamuri.

Caii au mers au mers prin faţa sutelor de participanţi, printr- o plimbare prin oraş. Juriul a ţinut cont de frumuseţea dar şi de legătura dintre om şi animalul lui. 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here