Paște 2019. Preţul cărnii de miel în pieţe şi magazine

Preţul cărnii de miel

Paște 2019. Preţul cărnii de miel din pieţe şi magazine este apropiat cu cel practicat de producători anul trecut, adică 20-27 de lei/kilogram. Oferte mai bune se găsesc, însă, pe Facebook, de unde doritorii pot cumpăra cu până la 10 lei mai ieftin kilogramul de carne de miel, potrivit Mediafax.

La Galaţi, există un singur abator autorizat pentru sacrificarea animalelor, iar carnea de miel se vinde la preţuri ceva mai mari decât anii trecuţi, din cauză că pe piață sunt miei mai puțini. Asta pentru că majoritatea animalelor au fost vândute deja la export. În marile magazine, carcasa de miel se vinde cu 27 lei kilogramul, în timp ce crescătorii de la sate cer 16 lei pe kilogramul de miel tăiat şi 10 lei pe kilogram pentru animalul viu.

Preţul cărnii de miel pe Facebook

O situaţie asemănătoare este şi în judeţul Vrancea. Numeroşi fermieri au vândut mieii unor firme arabe la preţuri convenabile, adică 12,5 lei kilogramul în viu. Cei mai căutaţi au fost mieii cu greutatea de 20-22 de kilograme. În Vrancea, sunt și fermieri care îşi vând animalele pe Facebook. Prețul a fost mai bun decât cel practicat în magazine și piețe: 20 lei/kg carcasa şi 12 lei/kg viu.

Și la Brăila fermierii au preferat să vândă mieii în țările arabe, la preţuri mai bune decât cele de pe piaţa autohtonă. Astfel, mielul în viu s-a vândut la export cu 12,5 lei pe kilogram.

În judeţul Alba, mieii vii se vând cu 10-12 lei kilogramul, în timp ce un kilogram de carne costă între 20 şi 25 de lei. Pentru a veni în sprijinul crescătorilor de ovine şi a consumatorilor de carne de miel, Primăria Alba Iulia a autorizat temporar un centru de sacrificare. De asemenea, în Alba Iulia sunt puse la dispoziţie 20 de boxe pentru vânzarea cărnii de miel în Hala agroalimentară Centru, 35 mese cu vitrină şi şase vitrine frigorifice, pentru vânzarea laptelui şi a produselor lactate.

În Braşov, potrivit crescătorilor de oi din judeţ, mieii se vând cu 11 lei kilogramul „în viu” şi 24 de lei kilogramul de carne. În municipiul Braşov au fost amenajate zone în toate pieţele alimentare, unde vânzarea mieilor se va face până sâmbătă, 27 aprilie.

La Constanţa, carnea de miel se vinde la preţuri cuprinse între 22 şi 25 de lei pentru un kilogram, la fel ca anul trecut, însă preţul poate fi chiar mai mic, dacă achiziţia este făcută urmărind ofertele de pe Facebook. La supermarket, kilogramul de carne de miel este vândut la preţuri mai mari, putând ajunge, în aceste zile, şi la 30 de lei.

În judeţul Cluj, funcţionează în această săptămână cinci puncte temporare de sacrificare a mieilor, autorizate de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA). În Centrul AgroTransilvania din Cluj-Napoca se sacrifică şi se vând miei la preţul de 25 de lei kg în carcasă.

LĂSAȚI UN MESAJ