Parchetul General explică achitările prin prescripție din ultimul dosar al furturilor de comori dacice

Parchetul General sau Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ)

Patru persoane au fost condamnate şi alte două achitate definitiv de magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia într-un dosar privind furtul tezaurelor dacice, informează, luni, Parchetul de pe lângă Înalte Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit unui comunicat al parchetului transmis Agerpres, în cursul zilei de 23 martie, Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat o hotărâre definitivă în cel de-al cincilea dosar privind furtul tezaurelor dacice, cauze instrumentate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

„În această cauză, au fost trimişi în judecată, pe data de 5 august 2008, zece inculpaţi pentru fapte comise în perioada 1998 – 2007. Instanţa de fond s-a pronunţat pe data de 10 august 2015, dispunând condamnarea a nouă inculpaţi la pedepse cu închisoare între 2 şi 6 ani ani, un singur inculpat fiind achitat. Instanţa de apel a decis, pe data de 23 martie 2018, condamnarea a patru inculpaţi, încetarea procesului penal pentru alţi patru inculpaţi, ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale şi achitarea a doi inculpaţi”, se menţionează în comunicat.

Sursa citată arată că inclusiv inculpaţii pentru care s-a dispus încetarea procesului penal au fost obligaţi la plata de despăgubiri către statul român prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, respectiv, instanţa a decis obligarea acestora la plata a 886.440 de euro şi 102.023 dolari, precum şi confiscarea unui autoturism.

Parchetul precizează totodată că, în total, în cele cinci dosare privind furtul tezaurului dacic, au fost trimişi în judecată 34 de inculpaţi, dintre care, până la această dată, 24 au fost condamnaţi.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.