Parcările smart, profit pentru dezvoltatorii imobiliari! Numărul locurilor de parcare se dublează iar costurile scad substanțial

Klaus

Tot mai mulți dezvoltatori au constat că este mult mai rentabil să construiască sisteme de parcare „smart”, în locul parcărilor „clasice”. Pe lângă faptul că numărul locurilor se dublează pe aceeași suprafață, costurile scad substanțial.

CITEȘTE ȘI: Când îți iei locuință nouă, atenție la locul de parcare! Ce trebuie să verifici

Calculele sunt de partea constructorilor „smart” și arată clar avantajele sistemelor de parcare automatizate. Cei care au realizat primii avantajele sistemelor de parcare „smart” sunt dezvoltatorii. Încet, încet și autoritățile locale au început să implementeze aceste sisteme. Pe lângă faptul că numărul locurilor se dublează pe aceeași suprafață, costurile scad substanțial.

Parcările „clasice” vs parcările „smart”. Cât costă fiecare?

În cazul sistemelor clasice, un loc de parcare cu manevrabil la subsol, în medie, necesită 35-36 de metri pătrați construiți (6 x 6 metri), la un cost mediu de 500 euro/mp. În România însă, dat fiind riscul de mișcări seismice, elementele de susținere (stâlpii) sunt mai mari, iar media suprafeței poate crește la 45 de metri pătrați pentru un loc de parcare.

Klaus, parcare
Parcările automate Klaus sunt cele mai bune din lume

Un calcul simplu arată că un loc de parcare îl costă pe dezvoltator și, implicit, pe locatarul unui imobil, 22.500 euro (500 euro/mp x 45 mp). La o medie de 100 de locuri de parcare pentru un imobil, costurile se ridică la peste 2.2 milioane de euro. Este o sumă uriașă care umflă costurile locuințelor.

De două ori mai multe locuri de parcare. Cu cât scad costurile

Altfel stau calculele în cazul parcărilor automatizate, cum este de pildă cazul celor de la Klaus Multiparking Systems.

Datorită soluțiilor tehnice „smart”, sistemele automate de parcare Klaus dublează practic numărul de locuri de parcare pe aceeași suprafață construită. Și costurile sunt mult mai reduse. Astfel, un loc de parcare automatizat costă 5.000 – 6.000 euro. La 100 de locuri de parcare, economia ar fi de circa 600.000 de euro. Iată de ce:

Luăm cazul unui dezvoltator care trebuie să construiască 100 de locuri de parcare pentru proprietarii locuințelor din imobil. Amprenta clădirii nu-i permite să facă 100 de locuri de parcare subterane într-un nivel, ci trebuie să sape și să construiască două subsoluri, câte 50 pe fiecare nivel. Dacă luăm cazul ideal (35 metri pătrați pentru un loc de parcare + spațiu de manevră, în loc de 45 m.p.) cele două subsoluri cu parcare amenajată clasic îl vor costa 1.750.000 euro (2 subsoluri x 50 locuri x 35 metri pătrați/loc x 500 euro /m.p.). Dacă adoptă sistemul de parcare automată, costul scade vertiginos, deoarece toate cele 100 de locuri încap pe un singur subsol. Deci dezvoltatorul achită 875.000 euro pentru construcția subsolului la care se adaugă 300.000 euro sistemul de parcare automatizat. În total puțin peste 1,1 milioane euro, în loc de 1,75 milioane.

Lider mondial în proiectarea, fabricarea și instalarea sistemelor de parcare, Klaus Multiparking Systems este prezent în peste 90 de țări, cu peste 750.000 de locuri de parcare montate. Pe piața românească, nemții de la Klaus a intrat în urmă cu 22 de ani, în 2000.

Sistemele automate de parcare trebuie să fie fiabile

Sistemele automate de parcare sunt însă costisitoare. De aceea, aceste sisteme trebuie să fie fiabile. Specialiștii spun că sistemele trebuie să reziste cât clădirea de locuințe. În caz contrar, parcarea îi va arde la buzunar pe proprietari. Ca să le înlocuiești te costă de la 3.500 și chiar până la 10.000 de euro pentru un singur loc de parcare. Prin urmare, clienții nu-și pot permite să fie neglijenți, mai ales că mulți fac credite pe care le achită toată viața pentru a-și cumpăra un apartament.

Klaus

Din punctul de vedere al fiabilității, de departe cea mai bună alegere este tot Klaus, spun chiar dezvoltatorii care le-au folosit. Sistemele inovatoare produse de Klaus și-au dovedit din plin fiabilitatea. Sistemele de parcare instalate de Klaus încă din 1969 funcționează și astăzi în parametri normali.

Provocările constructorilor în orașele aglomerate

În cazul marilor orașe, constructorii se confruntă cu o serie de probleme suplimentare în cazul parcărilor subterane pe care trebuie să le surmonteze. Loturile de teren înguste și pânza freatică la suprafață dau cel mai mult bătaie de cap constructorilor.

„Sunt locuri unde nu poți să construiești prea mult în subsol, din cauza pânzei freatice. Sau, din cauza aglomerației și a prețurilor foarte mari ale terenurilor, loturile de construit sunt drămuite la maxim. Mai precis, pot fi foarte înguste. Unele au o lungime mai mare de 50 – 60 metri, dar lățimea poate să fie de 20 de metri. În acest spațiu redus trebuie să intre stâlpi, piloni care limitează foarte mult suprafața parcării. Din punct de vedere tehnic, nu poți ajunge la numărul de locuri de parcare dorit fără sisteme automatizate. Atunci când legea se va respecta și la noi, iar poliția va da amenzi pentru parcarea neregulamentară chiar și pe spațiu verde sau trotuare, atunci vor vedea toți că soluția este construirea de sisteme automate de parcare”, a explicat pentru ziarul Cetățeanul în specialist în construcții.

Avantajele parcărilor „smart”

Unul dintre principalele beneficii pe care le aduc sistemele de parcare automatizate se referă la eficientizarea spațiilor de parcare. Practic, aceste sisteme dublează numărul locurilor de parcare, în comparație cu parcările clasice. Utilizatorii își pot lasă autoturismele în siguranță în spații bine amenajate, iar locurile sunt folosite la capacitate maximă pe termen lung.

Klaus
Parcările clasice nu mai sunt o soluție pentru provocările traficului din marile orașe

Un alt beneficiu este ușurința în operare. Astfel, în cazul sistemelor de parcare complet automatizate, cum este cazul celor de la Klaus, locul de parcare este adus către șofer și nu invers. Zonele de manevră facilitează intrarea și ieșirea din parcare fără manevre complexe.

Nu în ultimul rând, sistemele de parcare „smart” vin cu avantajul reducerii amprentei de carbon. Din cauza numărului insuficient de locuri de parcare din zonele centrale ale orașelor, dar și din cele cu activitate intensă, se creează un trafic suplimentar. Studiile arată că aproximativ 30% din traficul din marile orașe este determinat de șoferii care caută un loc de parcare, ceea ce determină o creștere a emisiilor. Tot studiile arată că sistemele de parcare smart reduc considerabil emisiile de CO2.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.