Managerul Institutului „Matei Balș”, prof.dr. Adrian Streinu Cercel, a declarat duminică pentru AGERPRES că Ebola nu se transmite pe cale aerogenă, ci prin contact direct cu fluide și sânge de la persoana infectată, având o simptomatologie similară cu alte afecțiuni.
Referindu-se la pacientul suspectat că ar fi infectat cu Ebola, internat duminică la institut, prof. dr. Streinu Cercel a afirmat că se vor face o serie de analize la „Matei Balș”. În cazul în care se va fi suspiciune de Ebola, atunci vor fi trimise probe în Germania, la Frankfurt, pentru a se confirma.
„Deocamdată nu am văzut pacientul, dar vom face o serie de analize prin care putem să excludem o serie de alte boli care sunt asemănătoare. O serie de analize le facem la Institutul „Matei Balș”. Dacă se ridică suspiciunea de Ebola, atunci va trebui să trimitem proba în Germania, pentru că acolo este singurul laborator pe Ebola la nivel de Europa. Răspunsul s-ar putea da între trei zile și șapte zile. Calea de transmitere este numai prin contact direct cu fluide și produse de sânge. Virusul nu se transmite pe cale aerogenă. Deocamdată, nu se pune verdictul de Ebola. Se vor face investigații, sunt o mulțime de boli asemănătoare ca simptomatologie”, a afirmat prof. dr. Streinu Cercel.
El a precizat că institutul are în acest sens un departament special pregătit. Un bărbat de 51 de ani din Ploiești a ajuns, duminică, la Spitalul de Boli Infecțioase din Ploiești cu vărsături, febră și diaree, fiind ulterior transportat pentru un set complex de analize la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Ploiești.
„Pacientul avea greață și vărsături de vreo trei zile. Când a fost întrebat unde a fost, acesta a precizat că a fost plecat la Vama Veche. I s-au făcut analize iar ulterior, pentru că acestea erau proaste, am decis ca el să fie transportat la Spitalul Județean de Urgență pentru un consult mai complex”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Spitalului de Boli Infecțioase, Cătălin Vișean.
La Spitalul Județean de Urgență s-a depistat faptul că bărbatul a lucrat o perioadă în Nigeria și s-a întors în România pe 25 iulie, informație confirmată pentru AGERPRES de prefectul de Prahova, Rodica Paraschiv. Ulterior, bărbatul a fost transportat la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București. Potrivit prefectului, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Prahova au luat toate măsurile necesare pentru dezinfecția unităților sanitare în care a fost pacientul.
Cetățeanul TV