Ovidiu Raețchi: Comisia de la Veneția a dat dreptate României în cazul legii educației din Ucraina

informații clasificate, Comisia de la Veneția

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi, fost candidat la Primăria Sectorului 5, susține că articolul 7 din Legea Educației din Ucraina trebuie modificat în conformitate cu ce s-a pronunțat Comisia de la Veneția, care a dat dreptate României în această chestiune.

„Opinia Comisiei de la Veneția în chestiunea articolului 7 din Legea Educației din Ucraina — care vizează utilizarea limbilor persoanelor aparținând minorităților naționale și a altor limbi, inclusiv a celor aparținând minorității române — confirmă punctul de vedere exprimat de România în această chestiune. Mai exact, Comisia de la Veneția atrage atenția asupra faptului că articolul 7 trebuie modificat, în condițiile în care nu asigură dreptul la educație în limba minorităților în mod corespunzător, inclusiv în cea română”, a declarat Ovidiu Raețchi.

El a precizat că, încă de la adoptarea legii, președintele Klaus Iohannis și-a exprimat nemulțumirea în ceea ce privește articolul 7, precizând că acesta diminuează semnificativ drepturile persoanelor aparținând minorității române în chestiunea asigurării învățământului în limba maternă. „În acest context, sperăm că președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, își va menține promisiunea și va amenda Legea Educației în conformitate cu opinia exprimată de Comisia de la Veneția”, a spus Raețchi.

Potrivit acestuia, opinia Comisiei de la Veneția conține inclusiv critici legate de faptul că autoritățile ucrainene nu s-au consultat cu minoritățile naționale în întregul proces de modificare a Legii Educației și recomandă începerea unui dialog cu reprezentanții acestora, astfel încât și vocea minorităților să se facă ascultată.

„Sperăm că Ucraina va organiza temeinic acest dialog cu minoritățile naționale afectate de aceste modificări, precum și cu statele vecine, incluzând România, solicitare formulată, de altfel, și de președintele Klaus Iohannis. De asemenea, rezolvarea acestei probleme este esențială pentru a readuce puternica relație româno-ucraineană la un nivel important în această zonă a Europei”, a mai afirmat Raețchi.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here