marți, aprilie 8, 2025

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăOrtodocşii sărbătoresc vineri schimbarea la Faţă a Domnului. Superstiții și tradiții

Ortodocşii sărbătoresc vineri schimbarea la Faţă a Domnului. Superstiții și tradiții

-

Creştinii ortodocşi sărbătoresc vineri, 6 august, Schimbarea la Faţă a Domnului. Aceasta este o sărbătoare importantă la mijlocul postului Adormirii Maicii Domnului. Credincioşii care ţin post pot în această zi să manance peşte.

Astăzi, pe 5 august, creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, ocrotitor al Seminarului Teologic de la Neamţ. In curtea seminarului este o biserică închinată acestui sfânt,  fost  profesor de limba română la seminarul nemţean.

Pe 6 august, creştinii ortodocşi serbează Schimbarea la Faţă a Domnului, sărbătoare cunoscută în popor drept Obrejenia sau Probejenia. Sărbătoarea marchează momentul de pe muntele Tabor, când apostolii sunt martori la schimbarea la faţă a Mântuitorului.

De când se sărbătoreşte Schimbarea la Faţă

Potrivit textelor biblice, chipul Mântuitorului s-a făcut altul. Faţa sa a devenit strălucitoare ca soarele, hainele albe ca zăpada. Alături de Acesta se arată alţi doi bărbaţi, despre care se spune că ar fi Moise şi Ilie.

Potrivit explicaţiilor teologice, Schimbarea la Faţă este menită să arate omului că are posibilitatea de a se îndumnezei încă din viaţa aceasta. Este privit ca moment în care Hristos îşi descoperă celor din jur dumnezeirea prin natura sa umană.

Potrivit tradiţiei creştine, Schimbarea la Faţă a început să fie sărbătorită de la începutul secolului al IV-a. Atunci Sfânta Împărătească Elena a zidit o biserică pe Muntele Tabor. Totuşi, este atestată documentar abia de la jumătatea secolului al V-lea.

Pentru Biserica de Apus sărbătoarea a fost atestată documentar după 1450, de către Papa Calist al III-lea.

Pentru biserica rusă în general, în această zi se pomenesc morţii şi se aduc la biserică struguri, care se împart credincioşilor.

Tradiţii şi obiceiuri

Potrivit credinţei populare, fie odată cu Schimbarea la Faţă, fie de Adormirea Maicii Domnului (15 august), începe toamna.Iar vara îşi pierde din puteri. Cel puţin în zonele de munte, începând cu Schimbarea la Faţă nu se mai doarme afară. Râurile nu mai pot fi folosite pentru scăldat. Se crede că cei care nu respectă această zi se vor usca la fel ca florile care încep de acum să se veştejească. Cei care spală în această zi vor avea păduchi.

Fetele care se spală în această zi pe cap nu le va mai creşte părul „aşa cum nici iarba nu mai creşte din această zi“.

Se spune că cei care nu îşi văd la răsărit umbra capului vor muri sigur până la finalul anului. Iar cei care se ceartă astăzi vor face acest lucru până în următorul an.

În ziua de Schimbare la Faţă se spune că este bine să renunţi la patimi. Acet lucru deoarececă vei fi ajutat de Dumnezeu să te vindeci de acestea. Iar femeile însărcinate care ţin această sărbătoare vor avea parte de o naştere uşoară şi de copii sănătoşi.

La sat azi, este obiceiul sfinţirii grădinilor, dar şi a boabelor de grâu pentru semănat sau a recoltelor. azi, este obiceiul sfinţirii grădinilor, dar şi a boabelor de grâu pentru semănat sau a recoltelor. Această zi marchează, încheierea perioadei cositului şi a adunatului fânului, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri