Rezultatul concret al Ordonanței privind taxa de solidaritate este faptul că va fi suprataxat Romgaz, care este implicat în două proiecte majore de creștere a producției de gaz, spune la RFI fostul premier Ludovic Orban, președintele partidului Forța Dreptei, în contextul polemicilor legate de OMV.
„Mie mi se pare jalnică atitudinea Guvernului. Este inadmisibil ca Guvernul să facă pe niznaiul pe tema asta dacă OMV plătește sau nu plătește taxa respectivă. Inițiatorul actului normativ este Ministerul Finanțelor, care are în subordine ANAF. ANAF este instituția care știa foarte bine dacă OMV, în funcție de cum este textul Ordonanței, plătește sau nu plătește. Deci în momentul în care Ministerul Finanțelor a inițiat această Ordonanță de Urgență, știa foarte bine dacă OMV plătește sau nu. Toată fuga de răspundere, toată brambureala asta creată, toată confuzia creată în spațiul public nu are nici un sens. Deci Ministerul Finanțelor care a inițiat Ordonanța știa foarte bine dacă textul Ordonanței prevede sau nu prevede obligativitatea plății suprataxei de către OMV și știa cu precizie că OMV, așa cum au făcut ei Ordonanța de transpunere a Directivei, nu trebuie să plătească”, spune Ludovic Orban.
Suprataxare
Președintele partidului Forța Dreptei afirmă că „rezultatul concret al acestei Ordonanțe de Urgență este faptul că va fi suprataxat Romgazul, care este implicat în două proiecte majore de creștere a producției de gaz”.
„Este vorba de exploatarea gazelor naturale pe perimetrul Neptun Deep offshore și de exploatarea gazelor naturale pe un perimetru onshore din zona Buzăului, un zăcământ extrem de bogat. Or pe lângă faptul că statul le-a luat 90% din dividende, acum le mai impune și taxa respectivă. Deci o să lase compania statului, Romgaz, implicată în proiecte extrem de importante, fără resursele financiare pentru a putea finaliza cât mai repede aceste obiective de investiții”, încheie Orban.
Cetățeanul TV