Onțanu despre exercțiul de intervenție la un eventual mare cutremur în România: Asistați la un joc politic cu mașini de intervenție

Neculai Onțanu, președinte partid ADER

Liderul ADER, Neculai Onțanu, a criticat în termeni duri, într-o postare pe rețeaua de socializare, acțiunea Guvernului și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență privind exercțiu de intervenție la un eventual mare cutremur în România.

„Mascaradă și consilierii. Am fost anunțați, că să nu ne surprindă sau să ne neliniștească, un mare exercițiu de intervenție la un eventual mare cutremur în România. Foarte bine. Iar oamenii apreciază pozitiv acest lucru. Să vădă autoritățile cum intervin forțele specializate să ridice din dărâmături sutele de morți și răniți, așa cum ne-au anunțat în scenariul aplicației, cum vor fi amplasate în oraș spitale mobile și corturi pentru sortarea răniților, dacă sunt funcționale capacitățile de preluare și identificare a decedaților, cum vor interveni pentru deblocarea arterelor de circulație urmare a imobilelor prăbușite, etc….etc…și la urmă să ne prezinte concluziile exercițiului. Dacă vreți vi-l spun eu de pe acum.
Va sună cam așa: forțele de intervenție în caz de cutremur major au demonstrat o pregătire corespunzătoare, au dovedit interoperabilitate între toate forțele cuprinse în Planul exercițiului care a fost bună, fiind apreciate de observatorii străini invitați să participe. Cum să nu participe observatori străini la un asemenea spectacol ? Nu văd nicăieri în lume așa ceva. Au venit și ei în costume de gală, să dea bine la populație și să-și pună poze pe profilul de Facebook”, a scris Neculai Onțanu pe facebook.

Motivul ascuns al Exercițiului

În opinia liderului ADER, nu se va vorbi însă la superlativ, pentru că obiectivul acestei adevărate mascarade pe care nu o întâlnim în nici o țară europeană este unul foarte concret: Oamenii să accepte fără comentarii majorarea substanțială a bugetului pentru anul viitor pentru dotări suplimentare pentru acest domeniu. Și toți vor spune că e absolut necesar. Să nu se înțeleagă că fac vreun reproș forțelor de intervenție. Sunt întradevăr superprofesioniști. Îi cunosc pe mulți. Ne-am întâlnit la intervenții. Dar proiectul acesta nu este al lor. Acest proiect este al politicului de la guvernare.

„Consilierii staffu-lui PSD își fac cu prisosință datoria. Fac agenda publică cu o altă fumigenă. Ce mai, sunt deștepți. Celelalte partide par anchilozate. Atenție ! Pe luni, marți urmează altă fumigenă. Ne putem aștepta la o altă producție suprarealistă.
Ceea ce ne scoate însă în evidență această improvizație de exercițiu pe bani mulți și vom cere să ofere publicului sumele cheltuite, este dezastrul guvernărilor din România. În aproape 30 de ani au fost consolidate doar câteva clădiri, celelalte încadrate în categoria de risc seismic I urmând a se prăbuși. Câte dosare penale se vor deschide și se vor închide fără vinovați ? Programul de consolidare a clădirilor afectate de cutremurele anterioare este direct coordonat de Guvernul României prin ministerul de specialitate. Este singurul care are atribuții și un buget uriaș în acest domeniu. Rezultatul ? Aproape egal cu 0. Banii care vor fi solicitați pe șest pentru bugetul pe anul 2019, mai bine ar trebui să fie alocați consolidării acestor clădiri. Să tratăm cauza și nu efectul. Să fim atât de pregătiți încât să avem nevoie doar de câteva ambulanțe pentru a prelua eventualii oameni panicați, cum este în Japonia și Chile, țări cu o mare experiență în domeniu”, este de părere Onțanu.

Neculai Onțanu a mai adăugat că acest exercițiu mascaradă este un bun prilej pentru că Parchetul General să se autosesizeze și să ancheteze responsabilii de-a lungul celor 29 de ani pentru programul național de consolidare a clădirilor și pentru numeroasele victime sigure care vor fi.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here