Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat miercuri continuarea vaccinării cu AstraZeneca, după ce mai multe state membre UE au suspendat temporar vaccinarea pe fondul îngrijorărilor privind eventuale efecte adverse.
„Vacinarea împotriva COVID-19 nu va reduce bolile sau decesele ce au alte cauze. Accidentele tromboembolice apar frecvent. Trombolismul venos este a treia boală cardiovasculară la nivel global”, precizează OMS, adăugând că în cazul unor campanii extinse de vaccinare e normal ca statele să semnaleze potențialele incidente adverse post-vaccinare, dar asta nu înseamnă că acestea au legătură cu vaccinarea. „Buna practică” cere ca ele să fie investigate. Semnalarea lor arată că sistemele de supraveghere funcționează.
EMA decide mâine
OMS precizează că se află în contact cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și cu alte instituții de reglementare din întreaga lume, pentru a evalua siguranța vaccinurilor.
CITEŞTE ŞI: După cât timp poate relua cineva schema de vaccinare, dacă refuză rapelul cu serul AstraZeneca
Comitetul OMS privind siguranța vaccinului „evaluează cu atenție ultimele date disponibile privind siguranța vaccinului AstraZeneca. După ce evaluarea se va încheia, OMS va comunica publicului concluziile”.
„Momentan, Organizația Mondială a Sănătății consideră că beneficiile vaccinului AstraZeneca cântăresc mai mult decât riscurile și recomandă ca vaccinarea continuă”, a anunțat OMS.
Cu același mesaj a venit marți și directoarea EMA, Emer Cooke. Ea a precizat că Agenția va face joi publică o decizie, după ce experții vor analiza datele disponibile.
În România, autoritățile au decis să nu renunțe la vaccinarea cu AstraZeneca.
Cetățeanul TV