OLT: Paradă de costume tradiționale, la Slatina

Primăria Slatina

O inedită paradă a portului popular va avea loc miercuri după-amiază (4 mai) în Parcul „Eugen Ionescu” din Slatina.

Evenimentul cultural „Cu cămașa prinsă-n brâu” organizat de Muzeul Județean Olt este o prezentare de costume tradiționale românești de sărbătoare.

Potrivit muzeografului Claudia Balaș,variind de la o regiune la alta, în funcţie de caracterul etnic, de evoluţia istorică a poporului, în funcţie de tradiţii, de condiţii social – economice, geografice, climatice, perfecţionându-şi structura şi dezvoltând de la o epocă la alta tot mai mult latura artistică, componentele portului popular se situează printre manifestările majore ale creaţiei artistice populare româneşti.

Portul popular din Olt, parte integrantă a culturii populare româneşti, constituie un document viu al trecutului, care, dăinuind peste veacuri, a transmis generaţiilor mesajul unei creaţii artistice autentice, cu un conţinut propriu, specific, cu o puternică amprentă de originalitate, manifestată în formă, cromatică, ornamentică. Costumul tradiţional, depăşit treptat de formele portului adaptat noilor condiţii de viaţă, capătă în realitatea etnografică de azi un alt sens, păstrându-se ca un ansamblu rezervat zilelor de sărbătoare, nelipsit din manifestările de afirmare a creaţiei populare româneşti, atât în ţară, cât şi în străinătate, mai spune șefa Secției Etnografie a Muzeului Județean Olt.

Taraful de la Morunglav

În cadrul paradei costumelor populare „Cu cămașa prinsă-n brâu”, care este organizată pentru a celebra Ziua Națională a Portului Tradițional din România, vor fi prezentate costume tradiționale de sărbătoare, unele datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea din patrimoniul muzeului, specifice celor trei zone etnografice ale județului: Romanați, Câmpia Boianului și Olt.

Și pentru ca atmosfera să fie una de sărbătoare, în mijlocul participanților la eveniment va fi taraful de la Morunglav, transmite RRA.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.