Octavian Morariu, atac la ministrul Sportului și COSR

Octavian Morariu
Foto: cosr.ro

Membru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Octavian Morariu a declarat, în cadrul Adunării Generale a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), că este îngrijorat de faptul că sportul românesc nu are încă o strategie, el subliniind că fără un plan nu se poate progresa.

„Îmi exprim toată îngrijorarea vizavi de faptul că astăzi sportul românesc nu are o strategie. Eu nu am văzut un plan strategic de ceva vreme. Iar fără un plan strategic nu poţi să progresezi. Am înţeles că se lucrează de ceva vreme la un plan strategic… îl aştept cu nerăbdare. Am înţeles că COSR a fost la o întâlnire, federaţiile la o întâlnire (n.r. cu reprezentanţii Ministerului Sportului) şi aştept cu nerăbdare să văd ce se întâmplă”, a precizat Morariu în cadrul AG desfăşurată marți la Complexul Olimpic ”Sydney 2000” de la Izvorani.

„Eu consider că COSR trebuie să aibă strategia proprie. Iar eu vă invit să livraţi această strategie în cel mai scurt timp… şi nu în opoziţie cu ce face Ministerul Sportului, ci în sinergie cu acesta. Şi să fim noi deschişi şi transparenţi către administraţie. Eu sincer spun că am rămas perplex că în clipa de faţă dumneavoastră nu ştiţi cam pe unde să o luaţi. De aceea este extrem de important să aveţi această strategie, pentru că altfel e foarte greu să conturezi viitorul. De aceea, vă invit să gândiţi serios la lucrul ăsta şi mă bucur să ştiu că Mihai Covaliu este pe linie cu ideea asta şi că în scurt timp va începe să lucreze la această strategie”, a adăugat el.

„Tot coborâm în clasamentul medaliilor”

Morariu, fost preşedinte al COSR, susţine că sportul românesc are resurse, dar în lipsa unui sistem acestea nu pot produce performanţe.

„Am urmărit evoluţiile sportivilor români la Tokyo şi la Beijing cu foarte multă preocupare. Şi nu pot să spun că îmi face mare bucurie să văd cum tot coborâm în clasamentul medaliilor, având în vedere că nu există o viziune de la care pleacă o strategie… Sigur că alternanţa politică joacă un rol, dar nu putem să fim în opoziţie cu administraţia, ci dimpotrivă. Sportul românesc are foarte mari resurse, poporul românesc are calităţi native pentru sport, dar lucrurile nu se întâmplă aşteptând de la alţii. Pe mine puteţi conta, eu sunt disponibil oricând pentru sportul românesc. Dar trebuie să avem o strategie pentru ca fiecare să ştie ce are de făcut. Fiecare trebuie să găsim resortul interior pentru a pune lucrurile la locul lor”, le-a mai transmis Morariu membrilor COSR.

„Este nevoie de o strategie comună a COSR şi Ministerului Sportului”

El a menţionat că ministrul Sportului, Eduard Novak, ar fi trebuit să fie prezent la Adunarea Generală a COSR: „E momentul să vorbim deschis, fără perdea, pentru că la asta se aşteaptă oamenii. Fără doar şi poate ministrul Eduard Novak trebuia să fie aici, înţeleg că e la alegerile de la FRF, dar mă întreb care e suspansul acolo când e un singur candidat”.

Declaraţia lui Morariu a fost acordată înainte de sosirea ministrului, acesta participând la partea a doua a Adunării Generale.

Deşi este singurul reprezentant al României în Comitetul Internaţional Olimpic, Morariu susţine că nu i-a fost solicitat niciun punct de vedere de către Ministerul Sportului în ceea ce priveşte strategia la care lucrează.

„Eu nu am fost niciodată invitat la vreo discuţie la minister, nu mi s-a cerut niciodată vreo părere. Este nevoie de o strategie comună a COSR şi Ministerului Sportului. Dar Comitetul şi federaţiile sunt foarte puţin invitate şi solicitate. Eu mă aşteptam ca în comitetul de lucru care elaborează strategia să fie COSR şi federaţiile mai importante, care să se întâlnească periodic. Şi consultanţii sunt buni, dar consultanţii au vedere din exterior. Am înţeles că Ministerul face strategia cu nişte domni de la Cluj care au făcut strategia sportivă a oraşului Cluj. Foarte bine, mă bucur că oraşul Cluj are o strategie sportivă. Domnul Covaliu şi federaţiile au fost invitate doar la una sau două discuţii, şi într-un an e cam puţin”, a menţionat Morariu, potrivit Agerpres.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.