O româncă acuzată că a ucis un preot în Franța și-a aflat sentința

Frere Roger FOTO: Wikimedia Commons
Frere Roger FOTO: Wikimedia Commons

Pe 16 august 2005, o tânără româncă l-a ucis pe preotul Roger, un lider spiritual al comunității din Taize. A fost imediat imobilizată de câțiva martori și apoi predată polițiștilor. Doi ani mai târziu, o instanță din Macon a decis, pe baza expertizelor medicale, că în momentul comiterii faptei nu avea discernământ, doctorii diagnosticând-o cu schizofrenie paranoidă. A fost internată într-un spital de psihiatrie din Dijon.

Apoi, în 2011, Curtea de Apel București a admis cererea formulată de mama femeii, de a o transfera la o unitate medicală din Iași. La Spitalul de Psihiatrie din Dijon a fost înjunghiată de o colegă de cameră. Judecătorii au decis, zilele trecute, ca femeia să rămână în continuare internată în Spitalul de Psihiatrie de la Grajduri.

Aceasta este nemulțumită că medicii nu i-au dat mai multă libertate. În 2014 a dat autoritățile în judecată acuzând că au fost încălcate drepturile omului în ceea ce o privește. Aceasta s-a plâns că se află de mai mulți ani în spital și că i s-a interzis să participe la înmormântarea propriei mame.

În urmă cu câteva luni, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a admis în parte o acțiune formulată de aceasta și a obligat statul să-i achite suma de 6.000 de euro drept daune morale.

În ultimii ani, prin intermediul avocatului, aceasta a cerut să fie lăsată să meargă acasă sub tratament medical de specialitate, însă judecătorii i-au respins de fiecare dată cererile.

Frere Roger a fost un călugăr elvețian, fondatorul Comunității Taize. În 1989 a fost distins cu Premiul Carol cel Mare. În 1940, la 25 e ani, a decis să meargă să împărtășească în Franța soarta acestei țări ocupate. S-a stabilit în Taize, un sătuc din Bourgogne, unde locuitorii l-au primit cu mare căldură. La începutul războiului a găzduit zeci de refugiați evrei, împreună cu sora sa Genevieve.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here