O nouă tulpină a virusului COVID-19,cu mutația E484K, care potrivit unor studii ar reduce eficiența vaccinului, descoperită în România

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Noua variantă de coronavirus, prezentând atât caracteristicile tulpinii britanice B1.1.7, cât şi mutaţia E484K, care potrivit unor studii poate reduce eficienţa vaccinurilor împotriva virusului, a fost identificată şi în România.

Acest lucru s-a descoperit pe baza secvenţierilor efectuate la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, potrivit digi24.ro.

Proba biologică a fost recoltată e la un pacient fără un istoric recent în Marea Britanie

Proba biologică a fost recoltată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava. Ea provine de la un pacient fără un istoric recent în Marea Britanie.

„La cele trei variante îngrijorătoare cunoscute ca provenind din Marea Britanie (linia B.1.1.7, nume VOC202012/01), din Africa de Sud (linia B.1.351, cu numele 501Y.V2 15) şi din Brazilia (linia P.1, nume P.1), Institutul de Sănătate Publică din Anglia a adăugat, în luna februarie, o nouă variantă a virusului . Respectiv linia B.1.1.7 + E484K, nume VOC202102/02.

Deşi numărul cazurilor identificate cu noua variantă este momentan relativ redus, principala îngrijorare provine din capacitatea variantelor ce conţin şi mutaţia E484K privind rezistenţă mai mare la anticorpii generaţi de vaccin. Astfel se reduce eficienţa vaccinurilor. În luna martie, noua variantă a fost introdusă ca variantă îngrijorătoare şi în lista Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor. Acestea monitorizează situaţia epidemiologică la nivelul Uniunii Europene.

Într-un comunicat de presă este prezentată îngrijorarea în legătură cu răspândirea acestei variante şi în Japonia. Aproximativ 70% dintre probele secvenţiate de la un spital din Tokyo prezentând această mutaţie”, se precizează în comunicatul USV.

De unde sunt pacienţii cărora li s-au luat probele

În cadrul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) au fost realizate, in ultimele două săptămâni, secvenţieri pentru un număr de 91 probe. Ele provin de la pacienţi depistaţi pozitivi cu SARS-CoV-2. Ei locuiesc pe raza judeţelor Suceava, Cluj, Iaşi, Timiş şi Botoşani.

Din probele analizate, a fost depistat un număr de 88 noi cazuri aparţinând tulpinii de interes epidemiologic B.1.1.7 (VOC 202012/01). Ea este cunoscută ca având originea în Marea Britanie. Dar şi un caz aparţinând tulpinii B.1.1.7 + E484K.

. 44 dintre cele 44 de probe selectate din judeţul Suceava, 22 dintre cele 25 de probe selectate din judeţul Cluj. 17 dintre cele 17 probe selectate din judeţul Iaşi. Trei dintre cele trei probe selectate din judeţul Timiş, două dintre două probe selectate din judeţul Botoşani, în această rundă de secvenţiere.

USV a secvenţiat, până acum, peste 400 de probe provenind de la pacienţi diagnosticaţi pozitiv cu SARS-CoV-2. USV va continua monitorizarea evoluţiei SARS-CoV-2 pe teritoriul României. Acest lucru în colaborare cu partenerii implicaţi în această acţiune.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here