Nouă consilii locale din Mureş au decis înfiinţarea regiunii autonome Ţinutul Secuiesc

Ţinutul SecuiescNouă consilii locale din judeţul Mureş au votat hotărâri privind înfiinţarea regiunii autonome Ţinutul Secuiesc, însă Prefectura le-a atacat în instanţă, într-un caz fiind anulată deja decizia.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Mureş, Dragoş Bardoşi, a declarat luni pentru Mediafax că în judeţ au adoptat hotărâri privind memorandumul pentru înfiinţarea regiunii cu statut autonom Ţinutul Secuiesc nouă consilii locale, respectiv cele din Sângeorgiu de Pădure, Vărgata, Ghindari, Fântânele, Gheorghe Doja, Miercurea Nirajului, Păsăreni, Sovata şi Găleşti.

„Avem nouă consilii locale care au adoptat astfel de hotărâri, toate au fost atacate de Prefectură în instanţa de contencios administrativ. Într-un caz, am şi câştigat în primă instanţă, la Tribunalul Mureş, care a decis anularea hotărârii Consiliului Local din Ghindari. Probabil se va ataca decizia”, a declarat Bardoşi.

În alte două cazuri din judeţ, consilierii locali, majoritari UDMR, au fost împotriva proiectului privind înfiinţarea regiunii autonome Ţinutul Secuiesc. Astfel, la Hodoşa, potrivit primarului Barabasi Otto, proiectul de hotărâre a fost respins de Consiliul Local, în care sunt şapte reprezentanţi ai UDMR şi doi ai PCM. La Pănet, potrivit primarului Bartha Mihaly, s-a refuzat înscrierea pe ordinea de zi a proiectului, considerându-se că nu reprezintă o problemă stringentă pentru oameni.

În ceea ce priveşte primăriile din judeţ care au amplasat pe sediu steaguri secuieşti – cele din Fântânele, Sângeorgiu de Pădure, Ghindari, Sovata şi Eremitu -, Prefectura Mureş a deschis, de asemenea, procese în contencios administrativ, Tribunalul Mureş dându-i deja câştig de cauză în procesul cu Primăria din Sângeorgiu de Pădure. Astfel, Tribunalul Mureş a admis cererea Prefecturii, obligând Primăria să îndepărteze steagul Consiliului Naţional Secuiesc arborat pe sediu.

În februarie, Consiliul Naţional Secuiesc a cerut unui număr de 153 de consilii locale din judeţele Harghita, Mureş şi Covasna să adopte câte o hotărâre în care să solicite crearea unei regiuni administrative a României, denumită Ţinutul Secuiesc, un statut autonom pentru aceasta, decizii care să fie trimise apoi inclusiv forurilor internaţionale.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.