Noile reguli pentru tratarea pacienților cu COVID-19. Ce prevede ordinul emis de ministrul Sănătății

Foto, sursa: g4 media
Foto, sursa: g4 media

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a aprobat ordinul prin care pacienții cu COVID-19 fără simptome sau cu forme ușoare nu vor mai fi internați.

Ei vor fi izolați la domiciliu, fiind monitorizați de la distanță de medicii de familie. Potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial, pentru a reduce aglomerația de la unitățile de primiri urgențe, spitalele vor folosi și teste rapide pentru depistarea virusului.

Pacienții declarați vindecați nu vor mai fi testați timp de 3 luni

Pacienții monitorizați la domiciliu vor fi declarați vindecați după 14 zile, fără un al doilea test. Ei își vor putea relua activitățile obișnuite, cu purtarea măștii pentru încă 10 zile.

Acești pacienți nu vor fi evaluați prin analize de laborator sau radiografie pulmonară.Ei nu vor mai ajunge în spitale decât în cazul înrăutățirii stării de sănătate sau dacă au factori de risc de agravare a bolii.

Reguli pentru pacienții declarați vindecați de COVID-19

După 14 zile de la data recoltării primului test pozitiv, pentru pacienții declarați vindecați de COVID-19, la reintrarea în colectivitate nu este necesar aviz epidemiologic. Dar nici solicitarea unui test negativ pentru ARN SARS-CoV-2, precizează ordinul.

„Pacientul pozitiv nu mai trebuie retestat RT-PCR timp de 90 de zile de la vindecare. Cu excepția persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă. Dacă retestarea totuși se petrece, un rezultat pozitiv în perioada de 90 de zile de la vindecare nu poate fi considerat o nouă infecție. Cu excepția persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă”, prevede ordinul.

Cum se va face triajul pacienților suspecți de COVID

Ministerul a stabilit modul în care se va face triajul pacienților suspecți de COVID care ajung la unitățile de primiri urgențe.

„Pentru triajul simptomaticilor se pot utiliza teste de detecție a antigenelor SARS-CoV-2. Concomitent cu testul rapid se va face și recoltare pentru RT-PCR. Pacienții cu rezultat pozitiv la testul rapid vor fi izolați imediat în zonele Covid. Pacienții cu rezultat negativ la testul rapid vor fi menținuți în zona-tampon dacă prezintă simptome care necesită spitalizare. Dacă nu necesită spitalizare, acești pacienți vor fi lăsați la domiciliu până la primirea rezultatului RT-PCR. Pentru asimptomatici nu se recomandă la acest moment utilizarea testelor rapide”, stabilește ordinul ministrului Sănătății. Ordinul modifică Planul privind modalitatea de aplicare a măsurilor în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

Până la confirmarea infecției, persoanele care prezintă semne și simptome sugestive specifice definiției de caz se izolează la domiciliu . Sau la o altă locație aleasă de aceasta. În acest caz, persoanele aflate în această situație au obligația de a contacta și informa medicul de familie despre ipoteza în care se află. Inclusiv cu privire la locul în care au decis să se izoleze. Medicul de familie are obligația luării în evidență și monitorizării stării de sănătate a persoanelor respective. Medicul transmite direcției de sănătate publică fișa de monitorizare a persoanei izolate.

Ordinul cuprinde și chestionarul pe care îl vor folosi medicii de familie pentru a monitoriza, de la distanță, starea pacienților care sunt în izolare la domiciliu.

Cum vor fi încadrați pacienții
În urma evaluării telefonice a medicului de familie pacienții vor fi încadrați în următoarele categorii clinice:

a) Pacienți asimptomatici sau cu simptome ușoare. Ei nu necesită internare . Se pot izola la domiciliu sau la locația declarată, în situația în care declară că au condiții de izolare. Sau într-o locație alternativă atașată unei unități sanitare, ori în spații special desemnate în cazul în care nu au condiții de izolare. În cazul izolării la domiciliu sau în locația declarată de pacient, medicii de familie vor monitoriza zilnic starea de sănătate. Acești pacienți asimptomatici/simptomatici au cu forme ușoare ce au încheiat perioada de izolare de 14 zile de la data primului test pozitiv. Ei vor fi declarați vindecați fără al doilea test de control, își pot relua activitățile curente și profesionale . Acest lucru cu păstrarea distanțării și purtarea măștii acasă și la locul de muncă pentru încă 10 zile.

b) Pacienții simptomatici cu factori de risc, la recomandarea medicului de familie. La solicitarea și cu acordul lor, vor fi transportați prin intermediul ambulanței la spital. Aici vor fi evaluați clinic, prin teste de laborator. Dacă se consideră necesar, examinare radiologică pulmonară sau examen computer tomografic. Evaluarea se poate face prin internarea pacientului, prin spitalizare de zi, sau fără internarea pacientului . Este vorba de consult și examene paraclinice la camera de gardă/UPU/CPU.

c) Pacienții simptomatici cu forme medii sau severe . Ei vor fi internați, cu acordul lor, în spitale de faza I sau II. Acestea au în structură secții de terapie intensivă sau în spitale-suport, în cazul în care spitalele de faza I sau II nu au secții de terapie intensivă. Perioada de internare este stabilită de medicul curant.

Cum va fi declarat un pacient vindecat

Medicul de familie va declara pacientul vindecat pe baza rezultatelor monitorizării zilnice, prin consultația medicală la distanță. Se vor considera drept criterii de vindecare absența manifestărilor clinice pe parcursul perioadei de monitorizare. Starea de vindecat va fi comunicată în scris prin scrisoare medicală transmisă prin utilizarea mijloacelor de comunicare electronică la distanță direcției de sănătate publică județene/a municipiului București. Aceasta are obligația introducerii statutului de vindecat în platforma Corona-forms în decurs de 24 de ore de la primirea scrisorii.

Pacienții care nu sunt înscriși pe lista unui medic de familie vor fi monitorizați zilnic de direcțiile de sănătate publică.

Criteriile de internare și externare pentru pacienții cu COVID

Ordinul stabilește și criteriile de internare și externare pentru pacienții cu COVID.

Astfel, pacienții asimptomatici cu factori de risc pot fi izolați în spitale, la recomandarea medicului de familie, la solicitarea și cu acordul lor. Pacienții asimptomatici cu factori de risc care sunt pozitivi la testul de control pot fi externați și mai devreme de 10 zile, după cel puțin 72 de ore de absență a oricărui simptom COVID-19. Acest lucru dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice și paraclinice. Cu condiția izolării la domiciliu sau la locația declarată de pacient până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare. Aceasta se calculează de la data recoltării primului test pozitiv, fără a fi obligatorie o a doua testare de control. Pacienții cu afecțiune renală care necesită dializă și care sunt pozitivi la proba de control pot fi menținuți internați până la 14 zile, în vederea asigurării accesului la dializă, potrivit g4media.ro.

Pacienții simptomatici cu forme medii sau severe vor fi internați în spitale care au în structură secții de terapie intensivă. Internarea trebuie să dureze până când sunt îndeplinite toate criteriile următoare: cel puțin 14 zile de la data recoltării primului test pozitiv și lipsa febrei pentru cel puțin 72 de ore și ameliorarea simptomatologiei. Testarea de control RT-PCR se va efectua după îndeplinirea acestor criterii. Pacienții care prezintă sechele post-COVID-19 după externare vor trebui monitorizați în continuare. Acest lucru se va face atât de medicul de familie, cât și în servicii de specialitate. Se vor face controale regulate ale funcției pulmonare, cardiace, computer tomografie, test de mers.


Ministrul Sănătății a emis acest ordin în urma adoptării ordonanței de urgență prin care s-a dat posibilitatea tratării la domiciliu a pacienților asimptomatici sau cu forme ușoare de COVID-19. Ordonanța de urgență stabilește că medicii de familie vor încheia contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Pentru fiecare caz monitorizat vor primi 105 lei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here