Noaptea muzeelor: Surprize pregătite pentru iubitorii de cultură nocturnă

Noaptea Muzeelor
Noaptea Muzeelor

Noaptea Muzeelor 2022, a 18-a ediţie a evenimentului, va avea loc sâmbătă, 14 mai, la nivel naţional. În Bucureşti, 64 de instituţii işi asteaptă publicul cu nenumărate intervenţii artistice, inclusiv cele 22 de instituţii publice din subordinea Primăriei Capitalei.

Evenimentul este iniţiat de Ministerul Culturii din Franţa şi patronat în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consilul Internaţional al Muzeelor. În România, evenimentul este organizat de către Reţeaua Naţionala a Muzeelor din România, membru al celei mai mari reţele pan-europene a muzeelor – Network of European Museum Organisations (NEMO), potrivit noapteamuzeelor.org

Surprize la Muzeul Militar

Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” prezintă, sâmbătă, de Noaptea Muzeelor, două expoziţii temporare: „Armata Română în timpul lui Alessandru Joan I” şi Exponatul lunii mai „Albumul Serbărilor Încoronării, 10-11 mai 1881”, dar şi reconstituiri istorico-militare.

Muzeul va fi deschis în intervalul 10.00 – 24.00, iar intrarea va fi gratuită.

Iubitorii de cultură nocturnă sunt aşteptaţi să viziteze expoziţia permanentă cu tematică istorică şi două expoziţii temporare: „Armata Română în timpul lui Alessandru Joan I” şi Exponatul lunii Mai „Albumul Serbărilor Încoronării, 10-11 mai 1881”.

„Armata Română în timpul lui Alessandru Joan I” a fost organizată pentru a marca împlinirea a 163 ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, oferind o colecţie unică de obiecte şi o lecţie specială de istorie militară realizată de muzeografii noştri cu ajutorul unor obiecte personale ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza, picturi, uniforme, documente, ordine şi medalii militare şi civile, ce ilustrează cu succes epoca Principatelor Române la mijlocul secolului al XIX-lea.

Pavilionul Aviaţei

În completarea acestei atmosfere, exponatul lunii mai prezintă serbările încoronării regelui Carol I şi a reginei Elisabeta, din 10-11 mai 1881, aşa cum au fost redate în albumul omagial de litografii realizat de fotograful oficial al Curţii regale, Carol Popp de Szathmary, unul dintre primii cei mai buni fotografi europeni.

CITEŞTE ŞI: TÂRGU MUREŞ: Noaptea Muzeelor aduce zeci de evenimente

După o perioadă îndelungată, va fi deschis publicului Pavilionul Colecţiei Aviaţie, unde veţi putea admira atât aeronavele emblematice din istoria noastră tehnică, cât şi obiecte legate de misiunea în spaţiul cosmic a primului român ce a atins astrele.

Asociaţiile de reconstituire istorico-militară îi aşteaptă pe bucureşteni cu evoluţiile lor.

Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, una din cele mai vechi şi prestigioase instituţii de acest fel din ţară, înfiinţată în anul 1923, deţine un patrimoniu de specialitate de mare valoare, între care cea mai mare colecţie de armament alb şi de foc, două colecţii de uniforme militare, româneşti şi străine, o colecţie de fotografii şi clişee din primul şi al doilea război mondial etc.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.