Nicușor Dan și STB au anulat ilegal licitația de tramvaie de 18 metri pentru București

Nicușor Dan
Primarul general Nicușor Dan a jurat să apere interesele Bucureștiului

Licitația de tramvaie de 18 metri a Societății de Transport București (STB) a fost anulată „în afara dispozițiilor legale”, potrivit clubferoviar.ro, care citează dintr-o concluzie prezentată în motivarea Deciziei Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) la contestația depusă de câștigătorul procedurii, Electroputere VFU Pașcani.

CNSC explică, pas cu pas, pe 30 de pagini, de ce STB trebuia să reia procedura de achiziție și de ce anularea aceasta este ilegală, atât ca formă, cât și ca fond.

Licitația organizată de STB, pentru achiziția a 40 de tramvaie de 18 metri a fost câștigată de Electroputere VFU Pașcani pe 31 iulie 2020. Pe 31 decembrie 2020, conducerea STB decide să anuleze licitația. Potrivit clubferoviar.ro, după câștigarea licitației, STB s-a folosit de faptul că în raportul procedurii prin care oferta companiei din Pașcani a fost declarată admisibilă și câștigătoare nu este specificată și data de la care urmează să se semneze contractul și din această cauză au urmat mai multe amânări.

În adresa pe care a transmis-o STB pe 31 decembrie 2020, s-a invocat faptul că nu se poate încheia contractul pentru că Primăria Municipiului București se află într-o situație financiară dificilă și are datorii mari. Ulterior, primarul general Nicușor Dan a spus că achiziția tramvaielor de 18 metri nu era oportună.

Însă nu de aceeași părere au fost și experții CNSC, care au demontat „argumentele” primarului Nicușor Dan: „(…) atunci când se hotărăşte organizarea unei proceduri de atribuire, autoritatea trebuie să aibă în vedere atât încadrarea contractului în bugetul său, cât şi stabilirea unor cerinţe care să corespundă necesităţilor sale şi care să nu restrângă concurența. În măsura în care a decis achiziţionarea tramvaielor şi a publicat anunţul de participare, nu mai este permis ca, prin propria voinţă, să realizeze alte priorităţi, chiar dacă sunt justificate, şi să revină astfel la decizia adoptată iniţial privind achiziţionarea tramvaielor ce fac obiectui prezentei proceduri de atribuire.

Modalitatea în care a înţeles entitatea contractantă în cauză să anuleze procedura de atribuire a contractului se situează în afara prevederilor legale, urmând a se reţine că atunci când hotărăşte organizarea unei proceduri de atribuire, entitatea trebuie să aibă în vedere încadrarea contractului în bugetul său, ceea ce implică identificarea sursei de finanţare. Nefiind localizată o culpă în sarcina lor, ofertanţii nu pot fi prejudiciaţi printr-o hotărâre arbitrară a entităţii contractante”.

În document, experții CNSC mai spun și că oportunitatea achiziției nu mai poate fi pusă în discuție după ce procedura de atribuire a fost deja finalizată.

„Oportunitatea obiectivului de investiţii a fost analizată o dată atunci când a fost iniţial aprobată prin HCGMB nr. 194/23.04.20219 şi apoi reconfirmată prin HCGMB nr. 349/26.06.2019 şi HCGMB nr. 721/18.12.2019, dar şi în etapa de planificare/pregătire a achiziţiei, astfel cum impune legislaţia achiziţiilor sectoriale (art. 8 şi art. 9 alin. (1) din HG nr. 394/2016). De altfel, în etapa de planificare/pregătire a achiziţiei, entitatea contractantă a şi întocmit Strategia de contractare şi Nota de fundamentare privind achiziţia de tramvaie, prin care a reţinut tocmai oportunitatea şi necesitatea demarării procedurii de atribuire în vederea achiziţionării tramvaielor de 18 m”, mai scrie în motivarea Deciziei CNSC, citată de clubferoviar.ro.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.