Nicuşor Dan şi-a dat seama la 9 zile după tragedie că sunt câini în Bucureşti: Măgarul mort pe câmp e de vină

Nicusor Dan

Nicușor Dan a declarat luni, într-o conferință de presă, că „valul de câini din București reprezintă o provocare nouă”.

CITEŞTE ŞI: Mâna dreaptă a primarului Nicușor Dan este convocată la Consiliul General în cazul femeii ucise de câini

Este prima ieșire publică după tragedia de la Lacul Morii care a avut loc în urmă cu nouă zile.

„Vreau să-i asigur pe bucureșteni că nu-i vom sancționa înainte de a le oferi posibilitatea de a microcipa și de a steriliza gratuit câinii pe care îi au în proprietate. Există chiar în aceste zile o nouă campanie de microcipare și sterilizare gratuită și nu vom sancționa decât pe acei proprietari care se opun microcipării și sterilizării conform legii”, a spus Nicușor Dan.

Măgarul e de vină

Pe acel teren era cadavrul unui măgar, de câteva zile și probabil că asta a declanșat instinctul de proprietate al câinilor, a explicat Nicușor Dan în cadrul unei conferințe de presă.

  • Este plauzibil ca Ana Oros, femeia care a murit sfâșiată de câini în zona Lacul Morii, să fi fost victima unor câini antrenați să ucidă, spune Tudor Ionescu. Un astfel de animal are o altă tipologie de atac față de un maidanez, spune expertul în politici de protecție a animalelor.

Tudor Ionescu, fost consilier general în perioadaa 2016 – 2020, este expert în politici pentru protecția animalelor și a lucrat la hotările Consiliului General al Municipiului București în ceea ce privește strategia animalelor fără stăpân. El spune că există legislație pentru intervenție în cazul animalelor fără stăpân, prin care este protejat și animalul, și persoana.

Legislaţia

„Există o legislație la nivel național, iar în București m-am asigurat personal în calitate de consilier general în mandatul pe care l-am avut între 2016 și 2020 să avem o legislație suplimentară, să avem hotărâri de Consiliu General multiple prin care să ne asigurăm în primul rând de siguranța cetățenilor, dar și de o coabitare armonioasă între om și animal”, spune Tudor Ionescu.

Astfel, la nivel național există OUG 155/2001 care este dublată de Legea 258/2013. În OUG chiar din primul articol se scrie că autoritățile locale și Consiliul General al municipiului București au obligativitatea de a înființa servicii de gestionare a câinilor fără stăpân. Dacă nu au posibilitatea pentru localități mai mici, se poate delega acest serviciu către asociații de protecție a animalelor, nu către SRL-uri, potrivit legii.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.