Nicușor Dan: nu există un plan pentru gestiunea copacilor. Totul s-a făcut într-o mainieră heirupistă

În București nu există un plan în ceea ce privește gestiunea copacilor, iar până acum totul s-a făcut într-o manieră populistă și heirupistă, a declarat joi președintele Uniunii Salvați Bucureștiul, consilierul general Nicușor Dan.

„Trebuie să observăm că nu avem absolut niciun plan în ceea ce privește gestiunea copacilor din București. Tot ce s-a făcut până acum s-a făcut într-o manieră populistă și heirupistă. După orice furtună în care au căzut crengi pe mașini sau pe oameni, s-au trimis oameni în teren care au tăiat în neștire, au toaletat, după cum li s-a părut unora sau altora. Trebuie spus că în lumea de specialitate nu există conceptul de toaletare. Dacă e cazul, se îndepărtează ramurile uscate, când se sesizează. Dar în rest copacul e un organism viu, în cazul căruia nu se intervine — asta spune adresa oficială a Asociației Peisagiștilor către primarul general”, a declarat Nicușor Dan.

În opinia acestuia, toaletările au fost realizate de neprofesioniști, în perioade nepotrivite. Nicușor Dan a semnalat și faptul că există o problemă a speciilor achiziționate de ALPAB și ADP, multe dintre ele neadaptate la clima din București.

„Este inadmisibil să avem o Direcție de Mediu care să nu știe ce gestionează de fapt, pentru că dacă am avea un Registru funcțional al spațiilor verzi am putea să facem un plan de management în care să știm care este vârsta fiecărui copac și ce trebuie să facem în următorii ani”, a precizat el.

La rândul ei, Ana Ciceală, consilier general, a declarat că, în urma sesizărilor primite de la mai mulți cetățeni referitoare la defrișări, reprezentanții USB au cerut explicații Direcției de Mediu din cadrul PMB, fiindu-le puse la dispoziție doar o parte dintre avize. Consilierul general a adăugat că, potrivit legii, dar și regulamentului adoptat de CGMB în luna mai, ar fi trebuit să existe un plan de gestiunea copacilor pentru toate parcurile protejate.

„Vrem ca Primăria să profesionalizeze intervențiile. Și anume să facă un audit la companiile contractate de ALPAB și ADP, din care să reiasă dacă există personal, care e nivelul de pregătire, dacă au utilaje adecvate, dacă știu să facă tăieri conform normelor în vigoare și așa mai departe. Bineînțeles, după acest audit, să se facă contractări, pe caiet de sarcini, în care să se prevadă ca aceste contractări să se facă conform legii”, a spus ea.

Consilierul general Alexandru Gâdiuță, membru în Comisia de mediu, a declarat că luni consilierii USB au primit o serie de informații de la reprezentanții Direcției de Mediu, dar nu și un dosar cu avize legate de tăieri și toaletări, în condițiile în care reprezentanții Uniunii Salvați Bucureștiul nu au fost de acord să semneze un proces verbal, pe baza căruia se angajau să nu facă publice acele date.

Gâdiuță a mai precizat că USB a solicitat o motivație scrisă din care să reiasă de ce consilierii nu au primit aceste date publice. El a adăugat că reprezentanții USB au revenit în cursul zilei de miercuri, dar nu au primit nici avizele, nici motivația scrisă a refuzului, deoarece a avut loc o avarie la sistemul informatic în cadrul PMB și nu funcționau imprimantele.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.