Nicuşor Dan a intrat în gura actorilor: Afirmaţiile inexacte pe care le faceţi în spaţiul public sunt extrem de periculoase!

Nicușor Dan

George Ivaşcu, director fondator al Teatrului Metropolis, scrisoare deschisă către Nicuşor Dan: „Afirmaţiile inexacte pe care le faceţi în spaţiul public sunt extrem de periculoase”.

George Ivaşcu, director fondator al Teatrului Metropolis, îi răspunde primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, ca urmare a afirmaţiilor „flagrant inexacte” pe care le conţine comunicatul de presă transmis de PMB despre situaţia instituţiei teatrale, solicitându-i edilului o discuţie pe aceste teme.

„Consider că afirmaţiile inexacte pe care le faceţi în spaţiul public sunt extrem de periculoase, ele având efectul de a radicaliza opinia publică prin acuzaţia de risipă pe care o aduceţi unor instituţii de cultură din subordinea dumneavoastră. Cu 15 ani în urmă, eu am început să construiesc, dintr-o ruină, un teatru de succes. Şi-am reuşit. Miile de artişti valoroşi din toate generaţiile care au dorit sa lucreze la Teatrul Metropolis şi cele peste 500 de mii de spectatori care ne-au trecut pragul, stau mărturie. Dumneavoastră de ce vreţi să-l distrugeţi? Şi ce doriţi să puneţi în loc?”, sunt întrebările adresate de managerul teatrului primarului general al Bucureştiului, în scrisoarea deschisă.

Datoriile acumulate de teatru

„Afirmaţi că bugetul alocat Teatrului Metropolis „este de 10 milioane de lei (respectiv 2 milioane de euro), care sunt suficienţi pentru plata cheltuielilor de funcţionare, a salariilor şi a datoriilor restante”. În realitate, domnule primar general, informaţia furnizată public este inexactă. Subvenţia alocată Teatrului Metropolis, al cărui director sunt, este de 8.915.000 lei. Din aceasta, 3.016.000 lei reprezintă suma necesară pentru bunuri şi servicii cu caracter funcţional şi administrativ şi 5.043.000 lei reprezintă salariile angajaţilor teatrului care nu sunt artişti. Cu acest buget, Teatrul Metropolis poate doar să îşi plătească datoriile acumulate şi să existe la nivel administrativ, dar nu poate juca spectacole, neîndeplindu-şi astfel obiectul principal de activitate. De altfel, prin bugetul alocat, la articolul bugetar 20.30.30, din care se asigură realizarea spectacolelor şi plata artiştilor colaboratori, reiese clar decizia ordonatorului principal de credite, respectiv a Primarului General, de a diminua drastic tocmai resursele financiare necesare desfăşurării activităţii Teatrului Metropolis”, spune George Ivaşcu.

CITEŞTE ŞI: Nicuşor Dan îşi bate joc de bucureşteni: A dublat preţul gigacaloriei! Vor veni facturi URIAŞE

Primarul afirmă că „datoriile Teatrului Metropolis nu au fost comunicate către Primaria Municipiului Bucureşti” şi că „în evidenţele contabile ale PMB, teatrul figura la data de 28 februarie 2022 cu un excedent bugetar de 20.000 de lei”.

„În realitate, informaţia furnizată public este inexactă. Datoriile existente la 31.12.2021 au fost comunicate la începutul lunii ianuarie 2022 Primăriei Municipiului Bucuresti, în scris. Acestea se regăsesc în situaţiile financiare care se depun întotdeauna, periodic, de către toate instituţiile subordonate, la Ordonatorul principal de credite prin Direcţia Generală Economică. Dealtfel, acest fapt a fost confirmat în timpul şedinţei de evaluare a managementului instituţiei, de către reprezentantul Direcţiei Generale Economice, respectiv Directorul Executiv din cadrul acesteia. Sunt primul dintre directorii de teatre care au cerut ca această evaluare să fie transmisă live online, astfel că, în afară de actele care dovedesc adevărul spuselor mele, există şi o filmare care a înregistrat explicit aceste declaraţii. Aştept, ca mulţi alţi cetăţeni, postarea publică a înregistrării acestor evaluări. Vă rog să o postaţi public aşa cum aţi promis”.

„Datoria către colaboratorii Teatrului Metropolis nu este în valoare de un milion o sută de mii de lei (1,1 milioane) ci de 500.000 de lei”.

„Reprezentantul Direcţiei Generale Economice al PMB, respectiv directorul executiv din cadrul acesteia, a confirmat limpede şi fără echivoc, în cadrul şedinţei de evaluare anuală a managementului Teatrului Metropolis că datoria este de 1,1 milioane lei. Această confirmare se regăseşte atât în actele existente la Direcţia Generală Economică, cât şi în înregistrarea live a şedinţei de evaluare. Înregistrare pe care aştept, tocmai de aceea, cu mare nerăbdare, ca PMB să o facă publică, aşa cum aţi promis”.

„Această datorie nu ar fi trebuit să existe, dacă teatrul şi-ar fi atins ţintele de venit propuse pentru anul 2021”, spune primarul general.

De unde a pornit scandalul

„În realitate, informaţia furnizată public este inexactă, domnule Primar General, deoarece ţintele pe care teatrul şi le-a propus pentru anul 2021 se bazau pe subvenţia propusă de către dumneavoastră şi aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti, pe care Teatrul Metropolis nu a primit-o integral. Ca să fie cât se poate de clar: pentru ca teatrul să-şi poată atinge ţinta de venituri, trebuia să poată programa spectacole, iar ca să poată programa spectacole, trebuia să primească suma pentru colaboratori aprobată în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, ceea ce nu s-a întamplat. Aşadar, dumneavoastră, domnule Primar General, ca Ordonator principal de credite, nu aţi respectat Hotărârea Consiliului General şi nu aţi virat subvenţia aprobată, ci o subvenţie mult mai mică”.

„Teatrul a cheltuit niste bani pe care nu ii avea”, potrivit primarului.

„În realitate, Hotărârile Consiliului General al Municipiului Bucureşti au caracter de lege şi valoare de certitudine pentru mine ca director de instituţie şi de obligativitate pentru dumneavoastră ca primar. Acesti bani se virează lună de lună, în funcţie de necesităţi, în anvelopa sumei totale aprobate. Eu, ca director de teatru, deci ordonator terţiar de credite, nu puteam să prevăd că PMB va ognora Hotărârea Consiliului General, mai ales că acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată în cei 15 ani de existenţă ai Teatrului Metropolis. Aşadar, Teatrul Metropolis şi-ar fi putut atinge obiectivele propuse pentru anul 2021, ca în fiecare an, dacă subvenţia aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti ar fi fost virată integral”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.