Nicuşor Constantinescu, trimis în judecată pentru achiziționarea elicopterului SMURD prăbușit în lacul Siutghiol

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul prăbuşirii elicopterului SMURD în lacul Siutghiol, la 15 decembrie 2014. El este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată, scrie evz.ro.

elicopter smurd siutghiolDosarul vizează vizează modul de achiziţie al elicopterului care s-a prăbuşit, în decembrie 2014, în lacul Siutghiol din Mamaia şi în urma căruia patru persoane au murit.

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, susţine că elicopterul a fost achiziţionat şi atribuit Regionl Air Service Tuzla în mod legal, precizând că aparatul de zbor avea destinaţie separată de SMURD. „Numai că în lipsa mea, Raed Arafat, împotriva voinţei mele, l-a preluat în custodie, l-a transformat în elicopter SMURD, deşi el era pregătit pentru salvare, supraveghere pe mare, aterizare pe mare, Dunăre şi lacuri, şi s-a întâmplat tragedia de la Siutghiol. Nemairespectând numărul de ore care era impus de UE prin caietul de sarcini făcut de CJ Constanţa. Şi care, conform normelor UE,  includea  şi antrenamentele piloţilor şi pregătirea personalului în situaţii de urgenţă, în centre autorizate cum este cel de la Tuzla”. Cele patru victime din elicopterul luat de SMURD, nu ar fi fost instruite, potrivit lui Nicuşor Constantinescu, să se salveze în caz de prăbuşire.

„În cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, prin inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă (judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria).

La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” şi „Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor”, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă), a elicopterului respectiv”, precizează procurorii în rechizitoriul de trimitere în judecată.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.