Neînțelegeri în coaliția de guvernare din cauza vânzării Termocentralei Mintia

Vânzarea Termocentralei Mintia a creat neînțelegeri în coaliția de guvernare. Social-democrații sunt nemulțumiți că ministrul liberal al Energiei, Virgil Popescu, a vândut termocentrală pentru doar 91 de milioane de euro, fiind investite 150 de milioane de euro pentru retehnologizarea ei.

Virgil Popescu a motivat decizia ca fiind necesară, deoarece 75 la sută din datoriile termocentralei sunt către bugetul de stat.


Senatorul social-democrat Ștefan Radu Oprea susține că „Termocentrală Mintia a fost vândută prin administrator judiciar cu 91 de milioane de euro. Asta după ce au fost investiți în retehnologizare cel puțin 150 de milioane de euro. Primim asigurări din partea ministerului de resort că sunt impuse condiții drastice pentru ca o nouă capacitate de producție de 800 MW, mai verde, să ia locul vechilor grupuri care funcționau pe bază de cărbune. De neînțeles este de ce a ales ministrul această metodă de «privatizare» prin închiderea termocentralei”.

Virgil Popescu a declarat că prin fuziunea și ștergerea tuturor datoriilor la bugetul de stat, practic s-a înființat la sfârșitul lui 2012 Complexul Energetic Hunedoara, care avea Termocentrala de la Mintia și Termocentrală de la Paroșeni, și în 2013 s-au mai adăugat și cele patru mine, porivit digi24.ro.

„Au plecat cu zero datorii. În 2019, în noiembrie, s-a pronunțat insolvența. Puteți să vă imaginați că în acești ani de funcționare s-a ajuns la datorii de 1,5 miliarde de euro? 75% dintre aceste datorii sunt către bugetul de stat, 25% sunt către alte companii care au contractat materiale, servicii către CE Hunedoara. Termocentrala de la Mintia a funcționat fără autorizație de mediu, și până a fost oprită în aprilie 2021 a produs o altă pagubă de 680 de milioane de lei. Deci mai mult decât cei 150 de milioane de euro care n-au fost niciodată folosiți în retehnologizare”, a spus ministrul Energiei.
Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here