Muzeul Operei Române. La pas prin Sectorul 5

La etajul al II-lea, în foaierul clădirii Operei Naționale de pe bulevardul Mihail Kogălniceanu 70-72, Sector 5, un spațiu a fost destinat muzeului instituției.

Inaugurat în 1964, muzeul dispune de peste 30.000 de bunuri culturale, mărturii despre începuturile spectacolului de operă în România.

Expoziția cuprinde fotografii, programe de sală, afişe, costume de scenă, scrisori, busturi ale marilor muzicieni şi artişti de spectacole de operă, obiecte de recuzită, partituri muzicale etc.

Pot fi văzute partituri vechi, cum ar fi partitura mezzo-sopranei Victoria Costescu Duca (1899-1985), cea a sopranei Elena Drăgulinescu Stinghe (1881-1970) sau albumele de presă şi fotografie ale sopranei Letizia Perracini.

Sunt expuse și obiecte personale ale marilor artişti: agrafele şi evantaiul mezzo-sopranei Florica Cristoforeanu (1886-1960), şalul de lână al mezzo-sopranei Elena Teodorini (1857-1926) sau ceştile de cafea din porţelan ale tenorului Valentin Teodorian (1928-1995).

În expoziţie pot fi regăsite vasul ornamental primit de soprana Elena Simionescu în 1973 pentru rolul Pamina din “Flautul fermecat” de W.A. Mozart, interpretat la Saarbrucken, păpuşile şi felicitarea primite de Opera Română la Ljubljana în 1968.

Din recuzita de scenă, fie costume  sau accesorii, amintim pantofii din „Don Pasquale”, de G. Donizetti (1969), tamburina din „Carmen”, de G. Bizet a mezzo-sopranei Florica Cristoforeanu, un fragment de armură din „Otello”, de G. Verdi, splendidul costumul din “Tosca”, de G. Puccini (replică după original) – purtat de soprana Marina Krilovici și costumul din „Flautul fermecat” – purtat de soprana Silvia Voinea.

Muzeul poate găzdui și evenimente culturale, lansări de carte, aniversări și celebrări, spațiul fiind unul multifuncțional.

Programul

Muzeul este deschis în timpul spectacolelor Operei. Participarea la spectacolele este condiționată în prezent de un cod vestimentar: smart casual.

În cazul spectacolelor și evenimentelor ce au loc în Sala Mare, sosirea se face cu aproximativ o oră înainte. Pentru siguranța și confortul artiștilor și al tuturor spectatorilor, cei sosiți după ora de începere a reprezentației își vor putea ocupa locurile în sală la prima pauză.

Biletele pot fi achiziționate direct de la Casa de bilete a Operei Naționale București, zilnic, între orele: 10:00-13:00 şi 14:00-19:00 sau online, pe tickets.operanb.ro. În cazul în care biletele la un spectacol/ eveniment nu au fost deja epuizate în prealabil, acestea se mai pot achiziționa și în seara evenimentului. În cazul în care doriți să achiziționați un bilet în seara evenimentului, trebuie să ajungeți cu cel puțin 45 de minute înainte pentru a evita întârzierea accesului la spectacol dincolo de ora de începere.

Odată ajunși în incinta Operei Naționale București înainte de un spectacol/ eveniment, puteți solicita informații despre bilete sau invitații la Casa de bilete, respectiv la Casa de invitații, până la ora de începere a manifestării. Acestea sunt accesibile din Foaierul Mare, fiindu-le alocate încăperile corespondente din stânga (Bilete), respectiv dreapta (Invitații) intrării centrale, după cum priviți spre intrarea în sala de spectacole.

Ocuparea altui loc decât acela menționat pe bilet nu este permisă.

Accesul copiilor

Pentru confortul tuturor spectatorilor și al artiștilor, accesul copiilor cu vârsta mai mică de 6 ani nu este recomandat decât în cazul spectacolelor pentru copii, la care limita minimă de vârstă pentru participare este de 4 ani. În toate circumstanțele, copiii trebuie să fie supravegheați de un adult.

Tururi ghidate

În cazul în care doriți să vedeți și ceea ce se întâmplă în mod obișnuit în culise, pentru grupuri de minimum 5 persoane, adulți sau elevi/ studenți, se pot organiza, în baza unei programări prealabile, tururi ghidate ale clădirii. Solicitările se pot trimite pe adresa comunicare@operanb.ro, cu mențiunea că acestea trebuie să includă toate detaliile aferente – număr de persoane, limita minimă și maximă de vârstă a grupului, preferințe cu privire la date și interval orar de vizitare, spațiile ce se doresc a fi vizitate cu precădere, orice alte informații considerate relevante. Participarea se face în baza achitării unei taxe de vizitare (preț bilet adulți – 15 lei; preț bilet copii/elevi/studenți – 5 lei), în intervalul orar: 10:00 – 16:00, de luni până vineri. În cazul în care aveți nevoie de ghidaj în limba engleză sau franceză, precizați acest lucru în solicitarea dumneavoastră.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.