Președintele PSD București, Gabriel Mutu, a participat vineri la o întâlnire cu reprezentanții Institutului „Elie Wiesel”, în cadrul căreia a discutat despre Muzeul Holocaustului, care deocamdată este blocat.
„Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România trebuie să devină cât mai curând un punct de reper pe harta Capitalei. Deși proiectul de amenajare a acestui muzeu a stagnat până acum, sunt sigur că în următoarea ședință a Consiliului General a Municipiului București va întruni numărul necesar de voturi. L-am avut alături la discuții pe liderul consilierilor generali PSD, Honorius Circa, dar au participat și lideri ai partidelor de opoziție din Consiliu.
Avem obligația morală să amenajăm acest muzeu unic al cunoașterii istoriei holocaustului și al memoriei fără ură”, a declarat Gabriel MUTU.
Propunerea de dare în administrare a unui imobil trebuie să întrunească două treimi din votul consilierilor generali, într-o ședință ordinară a Consiliului General al Muncipiului București.
Primăria Capitalei a întors spatele Muzeului Holocaustului
Consiliul General al Municipiului București a respins, la sfârșitul lunii trecute, proiectul de hotărâre prin care Institutul „Elie Wiesel” urma să primească un sediu pentru Muzeul de Istorie a Holocaustului.
Dacă proiectul ar fi fost aprobat, Institutul „Elie Wiesel” ar fi primit o clădire pe strada Lipscani nr. 18-20.
Reprezentanții instituției au reacționat, aducând reproșuri alișilor Capitalei.
„Ne exprimăm profunda consternare faţă de atitudinea aleşilor Consiliului General al Municipiului Bucureşti, care în şedinţa din 26.02.2019 au respins proiectul de Hotărâre privind darea în administrare a imobilului din Str. Lipscani nr. 18-20 către Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ‘Elie Wiesel’ în vederea realizării Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România. Amintim că Primăria Municipiului Bucureşti, alături de Administraţia Prezidenţială şi Guvern, a susţinut încă din 2016 acest proiect, care iată, astăzi este blocat. Aceasta şi în condiţiile în care în decembrie 2018 a avut loc concursul internaţional de soluţii de proiectare privind amenajarea muzeului în imobilul din str. Lipscani”, se arată într-un comunicat de presă remis de Institutul „Elie Wiesel”.
Un muzeu unic
Viitorul muzeu, unic în România prin valorile promovate, va avea un mare potenţial de imagine pentru ţara noastră şi pentru Bucureşti.
„De asemenea, el va completa mari lacune informative şi educaţionale existente în prezent despre tematica pe care îşi propune să o promoveze. Expoziţia permanentă prezintă principalele coordonate ale istoriei evreilor în istoria modernă a României”, mai arată comunicatul.
Cetățeanul TV