Modificarea Constituției e la mâna partidelor, trebuie să fie votată de două treimi din numărul total de parlamentari, avertizează fostul președinte CCR Augustin Zegrean.
Referendumul pe care bat monedă Klaus Iohannis și actuala Opoziția nu rezolvă cu adevărat problemele ridicate, dacă îl ascultăm pe Augustin Zegrean.
Modificarea Constituției e la mâna partidelor. Parlamentul poate zice ba chiar dacă poporul zice da
Augustin Zegrean a explicat pentru ”Cetățeanul” care este hiba referendumurilor validate: fiind consultative nu-i obligă pe parlamentari să voteze și ei ”da”. Ceea ce înseamnă că fără un acord al tuturor partidelor parlamentare ne putem lua adio și de la referendumul din 26 mai, așa cum de altfel s-a întâmplat și în 2009 cu referendumul organizat de Traian Băsescu – validat și el. Conform voinței populare exprimate atunci, România ar fi trebuit să aibă de 10 ani un Parlament unicameral format din maximum 300 de deputați și senatori. De ce se întâmpla așa explică fostul președinte al Curții Constituționale: o dată pentru că referendumurile sunt consultative și nu obligatorii – fapt care le permite politicienilor să nu țină cont de rezultat, iar a doua oară pentru că orice proiect de modificare a Constituției trebuie să fie agreat și votat de minimum două treimi din numărul total de senatori și deputați sau chiar de trei pătrimi atunci când senatorii și deputații adoptă versiuni diferite.
”Fără un acord politic vorbim degeaba. Nimeni nu are 66% din Parlament – modificarea Constituției se aprobă cu 2/3 din totalul voturilor – și nici nu va avea după următoarele alegeri. Mai mult, dacă proiectul de modificare se votează separat de Camera Deputaților și de Senat iar dacă formele adoptate diferă se face Comisie de mediere. Ei bine, raportul acestei Comisii de mediere se adoptă cu 3/4 din voturile plenului reunit, ceea ce înseamnă 75% din numărul total de parlamentari. Să nu spună nimeni că va fi vreodată în România un Parlament cu 75% voturi pentru o anumită problemă”, a clarificat Zegrean problema.
Fostul președinte CCR spune și că degeaba dai, prin Constituție, dreptul de a sesiza OUG-urile la CCR mai multor instituții dacă ordonanțele au apucat să fie publicate în Monitorul Oficial.
”Se vrea ca și alte instituții, nu numai Avocatul Poporului, să atace la CCR ordonanațele de urgență. Asta nu rezolvă însă problema pe care ei vor să o rezolve pentru că odată intrată în vigoare o OUG poți să o ataci la orice Curte din lume că tot nu mai rezolvi nimic, efectele ei s-au produs. Este nevoie de o altă soluție, eu de exemplu am propus deja o soluție după modelul franțuzesc: ordonanțele să treacă pe la CCR, pentru un aviz de constituționalitate, înainte de a fi publicate în Monitorul Oficial pentru că odată intrate în vigoare efectul s-a produs și el poate fi invocat oricând chiar dacă CCR declară ulterior neconstituțională ordonanța”, explică Zegrean.
Referendumul lui Băsescu trebuie și el discutat ”dacă se deschide cutia Pandorei”
În opinia fostului președinte CCR, modificarea Constituției este echivalentă cu deschiderea ”cutiei Pandorei” iar dacă tot se face trebuie să fie luat în calcul și referendumul din 2009, în care tot poporul a decretat că vrea Parlament unicameral cu maximum 300 de aleși: ”Ar trebui măcar să se discute și problema referendumului din 2009. Referendumurile acestea fiind consultative nu obligă, dar există și o decizie a CCR în cazul referendumului din 2009 iar deciziile CCR sunt obligatorii. Referendumul făcut de Traian Băsescu trebuie să fie măcar luat în discuție de comisia care va scrie proiectul de modificare a Constituției și ulterior să fie supus votului Parlamentului pentru că e un lucru nefinalizat. Poporul a spus <<Da, vrem Parlament unicameral cu 300 de parlamentari>> iar Parlamentul nu a zis nimic – nici că vrea, nici că nu vrea”.
Povestea ”Fără penali” sună bine dar răsună prost în aria drepturilor omului
Pe scurt, Zegrean spună că o astfel de interdicție transpusă în Constituție s-ar putea bate cap în cap cu un drept fundamental – acela de a fi ales, motiv pentru care ea trebuie dezbătută și decisă doar de specialiști în domeniu: ”Și povestea cu fără penali în funcții publice este o discuție care se va purta – dacă va avea cine să o poarte. E vorba aici despre dreptul de a fi ales, un drept fundamental pe care nu îl poți înlătura. Și la penali apare totuși povestea cu reabilitarea. Dacă scrie în Constituție că un om care a fost judecat și condamnat penal nu mai poate să fie numit sau ales în funcții publice atunci la ce mai e bună reabilitarea, înseamnă că omul e condamnat pe viață deși orice om are dreptul la iertare”.
În final, Augustin Zegrean lasă să se înțeleagă că Iohannis și Opoziția se leagă la cap când nu-i doare cu modificarea actualei Constituții: ”Mult mai simplu este să facă o nouă Constituție dacă tot zic că nu e bună asta pentru că avem 30 de ani de când funcționăm pe Constituția asta și e foarte greu să reacordezi strunele umblând la ea”.
Cetățeanul TV