Modernizarea ELCEN costă un miliarde de euro. La RADET trebuie alţi 800 de milioane de euro

Nu se scumpesc facturile pentru apă caldă şi căldură problema căldurii și apei calde

Modernizarea ELCEN necesită investiții de aproximativ un miliard de euro, în timp ce pentru modernizarea întregului sistem centralizat de energie termică gestionat de RADET, în momentul de față, sunt necesari 800 de milioane de euro, a declarat miercuri Sorin Chiriță, administrator special la RADET.

„Noua societate energetică, avizată spre înființare de către Consiliul General al Municipiului București, ieri, își propune să fie producător și furnizor de energie electrică, nu transportator și distribuitor, iar investițiile pe care ni le propunem sunt de fapt în coordonare și completare cu aceste noi investiții. Ca o sumă a investițiilor pe care o propunem pentru modernizarea sistemului centralizat de alimentarea cu energie termică și co-generare, aceasta se ridică la aproximativ 800 de milioane – un miliard de euro, pentru modernizarea CET-urilor ELCEN. De asemenea, aproximativ 800 de milioane de euro sunt necesari pentru modernizarea întregului sistem centralizat de energie termică gestionat de RADET, în momentul de față. Mai punem 20 – 30 de milioane de euro pentru noile surse de co-generare și aici am exclus proiectul POIM pentru stația de tratare termică a deșeurilor, care deja este în lucru. Avem studiul de fezabilitate în elaborare și noua societate energetică asta va face – va gestiona și această stație. Prin noua societatea energetică nu e decât ceva complementar față de ceea ce produce ELCEN și RADET”, a spus Chiriță.

Potrivit reprezentantului RADET, în România nu se poate vorbi despre energie electrică fără energie termică în sistem centralizat. „Dacă este să vorbim despre ce ne-am propus prin această strategie, nu spun decât că ne dorim să avem un oraș verde care să ofere tot confortul cetățenilor. Planul de Mobilitate și Strategia Energetică a Capitalei au drept scop scăderea poluării în București. Nu putem vorbi despre energie electrică fără energie termică în regim centralizat. Nu putem vorbi despre independență energetică și de un oraș verde fără un sistem centralizat de alimentare cu energie termică. Împreună cu Strategia de termoficare a Bucureștiului, care se află deja în dezbatere publică începând de astăzi, ne-am gândit la o strategie de identificare a zonelor unitare, un proiect măreț. Trebuie să ne gândim spre ce ne îndreptăm, dacă spre un oraș în care să avem la fiecare apartament câte o centrală sau spre un oraș în care în fiecare apartament să existe un aparat atârnat de bloc? Orașele cu peste 200.000 de locuitori nu pot avea decât încălzire centralizată. Rețeaua de gaze care să alimenteze fiecare locuință este imposibil de realizat. Dacă s-ar face asta, atunci orașul va arăta precum Beirutul în perioada războiului. Nu vedem energia electrică decât în sistem centralizat”, a explicat Sorin Chiriță.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here