Miron Cozma se află de mai bine de o oră în fața procurorilor de la Parchetul General, fiind audiat în Dosarul Mineriadei.
CITEŞTE ŞI: HALUCINANT. Miron Cozma ameninţă cu o mineriadă: Sunt 11.000, Cîţule!
Fost lider al minerilor din Valea Jiului a susținut că el nici măcar nu era în București în acea perioadă și a dat vina pe Iliescu pentru tot ce s-a întâmplat.
În cadrul Dosarului Mineriadei sunt sub incidența urmăririi penale fostul președinte Ion Iliescu, fostul prim-ministru Petre Roman, fostul viceprim-ministru Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, foștii generali Vasile Dobrinoiu și Peter Petre.
Miron Cozma neagă existența Mineriadei
„Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă. Voi i-aţi omorât pe ăştia în Bucureşti. Voi cu Iliescu.
Eu nu am fost în Bucureşti pe 13 iunie. Cine i-a omorât pe ăia în Piaţa Universităţii? Eu nu am fost în Bucureşti, ce nu pricepi?”, le-a spus, vizibil iritat, Miron Cozma jurnaliștilor prezenți la Parchet.
După anularea probelor în instanță, procurorii sunt obligați să redesfășoare ancheta în acest dosar.
Iliescu, trimis în judecată
În iunie 2017, fostul președinte Ion Iliescu, fostul prim-ministru Petre Roman și fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității.
Cu toate acestea, în decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru a fi refăcută ancheta de la zero.
Decizia judecătorilor a constat în anularea tuturor probelor adunate de procurori, după ce s-a constatat că rechizitoriul care a dus la trimiterea în judecată a lui Ion Iliescu, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, generalul (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiralul (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu (decedat între timp), Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu și Miron Cozma, era ilegal.
Continuă ancheta în Dosarul Mineriadei
Conform procurorilor militari, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autoritățile statului au decis să inițieze un atac violent împotriva manifestanților prezenți în Piața Universității din București. Acești manifestanți militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și își exprimau pașnic opiniile politice, care erau în contradicție cu cele ale majorității care deținea puterea politică la acea vreme.
Cetățeanul TV