Ministrul Sănătății:”Am trecut de o nouă cocoașă a primului val al pandemiei”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, susține că, în prezent, România are 1034 de paturi complet utilate pentru ATI. Dar acest sector ”trepidează”.

Potrivit lui Nelu Tătaru, România a trecut de o nouă cocoașă.

Dacă vor fi respectate regulile, atunci ar putea avea o scădere a numărului de cazuri.

„Această pandemie nu se tranşează în spitale, ci în prespital”

„Această pandemie nu se tranşează în spitale, ci în prespital, unde avem o transmitere accentuată. Si o creştere a numărului de cazuri”, a atras atenția Tătaru, potrivit stiripesurse.ro.

Ministrul Sănătății a precizat că, în prezent, sunt peste 4.000 de persoane din corpul medical infectate. Respectiv 2.000 din personalul auxiliar şi 2.700 din personalul mediu sau care sunt angajate temporar.

„Nu ducem lipsă. Dar nu trebuie să ne lăsăm pe asta, personalul medical a făcut faţă în această perioadă,.Dar dacă noi, cei care ar trebui să respectăm nişte reguli, ne lăsăm doar pe corpul medical, vă spun că vom ajunge să colmatăm acest sistem. Trebuie ca acest corp medical să şi facă faţă presiunii. Dar trebuie să aibă şi viaţă personală”, a spus Tătaru.

 Tătaru a atras atenția că doar „respectând regulile vom avea o scădere a numărului de cazuri şi a patologiei din spitale”.

„Am trecut de o nouă cocoașă a primului val al pandemiei”

Tătaru a mai spus că „am trecut de o nouă cocoașă a primului val” al pandemiei. El  a anunțat că în ultima perioadă la nivel național a crescut numărul paturilor de Terapie Intensivă de la 823 la 1.034, complet utilate. Potrivit acestuia, dacă la începutul epidemiei România avea un singur centru de testare RT-PCR, care putea realiza 100 de teste pe zi, acum sunt 133 centre. Ele au o capacitate maximă de 28.000 teste/zi.

„Terapia intensivă este segmentul sanitar care trepidează”

„Terapia intensivă este segmentul sanitar care trepidează”, a mai spus Tătaru.

Oficialul a lămurit şi chestiunea procedurii donării de plasmă, despre care unii au acuzat că este prea birocratică, deoarece se impun prea multe analize, potrivit stiripesurse.ro

„O recoltare de plasmă nu este un act banal. Impune nişte teste suplimentare.Plasma se ia de la cei care nu mai sunt pozitivi şi au anticorpi. Se analizează şi se transferă către pacienţii critici care au virusul în sânge şi replicare virală. Analizele sunt necesare pentru a vedea de la cine recoltăm plasma şi la cine facem transfuzia”, a spus ministrul.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here