Ministrul Sănătăţii: Personalul medical nevaccinat va fi testat periodic, dacă incidenţa Covid-19 creşte. Costurile vor fi suportate de persoanele testate

Ioana Mihăilă/Facebook
Ioana Mihăilă/Facebook

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat că, dacă incidenţa cazurilor de Covid-19 va creşte peste anumite valori, ministerul va propune testarea periodică a personalului medical şi medico-sanitar nevaccinat.

Costurile vor fi suportate  de cei testaţi.


„Vom veni cu o propunere. Cel mai probabil, prin care personalul medical şi medico-sanitar nevaccinat să se testeze periodic tocmai pentru a asigura securitatea pacienţilor cu care vin în contact. Dar acest lucru se va întâmpla doar dacă se depăşesc anumite incidenţe ale infecţiei cu Covid. Evident că acum, pe cifrele acestea atât de joase, circulaţia virusului nu susţine un astfel de scenariu”, a declarat ministrul.

Ea a precizat că acum, potrivit metodologiei INSP, pragul de incidenţă e de 1,5 la mie.

Cine va achita costurile

Potrivit ministrului, costurile testării nu vor fi achitate de sistemul public de sănătate.

„Testare rapidă sau testare PCR cu o anumită frecvenţă pe care o decid specialiştii, cei de la INSP. Doar cadrele medicale nevaccinate. (…) Costurile nu vor fi suportate de sistemul public de sănătate. Costurile ar trebui să fie responsabilitatea persoanei care e nevaccinată”, a spus Ioana Mihăilă.

„Vaccinarea e opţională”

Ea a declarat că anumite categorii profesionale trebuie să se gândească la persoanele cu care intră în contact. Acest lucru chiar dacă vaccinarea este opţională.

„Vaccinarea e opţională. E bine să rămână la latitudinea fiecăruia dintre noi dacă ne vaccinăm sau nu. Dar cred că pentru anumite categorii profesionale, cum este de exemplu personalul medical, e important să ne gândim şi la persoanele cu care acest personal medical vine în contact.

Adică în general cu pacienţi vulnerabili, cu boli cronice, cu o sumedenie de alte afecţiuni. Iar atunci e important să fim responsabili. În general, atunci când alegem să ne vaccinăm, trebuie să înţelegem că e o responsabilitate faţă de sănătatea noastră. Dar e o mare responsabilitate şi pentru sănătatea celor de lângă noi,. Iar atunci cred că e responsabil din partea personalului medical să nu-i pună în pericol pe cei cu care vin în contact”, a opinat ministrul.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here