Ministrul Sănătăţii a răbufnit la adresa românilor care cumpără iod: Avem această vocaţie a proviziilor!

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, critică faptul că numeroase persoane au cumpărat pastile cu iod, apreciind că ”noi avem această vocaţie a proviziilor. Pastilele de iod nu trebuie să le tezaurizăm”.

Ministrul explică faptul că pastilele vor fi distribuite prin structurile primăriilor, întrucât acest produs trebuie să ajungă cât mai repede la populaţie, în caz de incident nuclear.

CITEŞTE ŞI: Rafila anunţă anularea tuturor restricţiilor: Ce vor face cei infectaţi

„Noi avem această vocaţie a proviziilor. Pastilele de iod nu trebuie să le tezaurizăm. Nimeni nu trebuie să ia în România iod preventiv în această situaţie. Nu ştiu ce pastile au cumpărat, eu nu cred că sunt cu concentraţia adecvată”, a declarat, marţi, Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă, întrebat despre cei care au cumpărat pastile cu iod de teama unui atac nuclear lansat de Rusia.

Ministrul a explicat că femeile însărcinate şi copiii trebuie să ia cu precădere astfel de produse, în caz de necesitate.

Primăriile le vor distribui

„Esenţial la acest preparat este distribuţia, astfel încât el să fie disponibil în cel mai scurt timp de la un eventual incident, sperăm să nu apară aşa ceva”, a mai declarat ministrul.

Acesta a precizat că o cantitate mare de iod este dăunătoare glandei tiroide.

Rafila a explicat că pastilele care sunt produse în această perioadă de Antibiotice Iaşi vor ajunge la DSP-uri, iar de acolo, prin intermediul structurilor IGSU la primării.

În caz de nevoie, pastilele vor fi distribuite de către structurile primăriilor.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here