Ministrul Justiției a cerut Inspecției Judiciare să-l verifice pe procurorul general Augustin Lazăr

pericol pentru justiția din România toader salvează pușcăriabilii

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a sesizat Inspecţia Judiciară, în urma unei discuţii cu procurorul general Augustin Lazăr, în vederea verificării conduitei procurorului general în ceea ce priveşte “refuzul” de a trimite documente comisiei de anchetă parlamentară privind alegerile din 2009.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, arată că sesizarea este întemeiată pe faptul că “acest refuz al domnului Augustin Lazăr în exercitarea funcţiei de procuror general al României nu este în acord cu principiul cooperării loiale dintre instituţii, principiul loialităţii faţă de Constituţie”.

Augustin Lazăr spune că i-a explicat telefonic ministrului Justiţiei că nu poate trimite o copie a dosarului privind alegerile din 2009 la comisia parlamentară deoarece “nu există dispoziţii legale care să permită transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale către o comisie parlamentară sau, în general, către o altă instituţie extrajudiciară”.

“Hotărârea de a nu da curs solicitării Comisiei este expresia unui proces decizional bine fundamentat, riguros şi etapizat, având la bază studiile realizate la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi nicidecum o decizie arbitrară”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Public şi în care procurorul general Augustin Lazăr face precizări legate de declaraţiile ministrului Tudorel Toader.

În plus, Lazăr explică de ce s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să dea o soluţie în această chestiune şi arată că problema priveşte întregul sistem judiciar.

LĂSAȚI UN MESAJ