marți, ianuarie 28, 2025

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăMinistrul Finanţelor a pus ochii pe salariile bugetarilor

Ministrul Finanţelor a pus ochii pe salariile bugetarilor

-

Cheltuielile cu salariile bugetarilor, în ianuarie, sunt duble faţă de ceea ce a bugetat guvernul. Deşi cheltuiala cu salariile ar trebui să crească cu numai 11% în 2024, în prima lună din an cheltuielile de personal deja au derapat şi s-au majorat cu 21%, anunță Zf.ro.

CITEŞTE ŞI: Aproape 3.800 de autorizații taxi vor fi atribuite de Primăria București

Ministerul Finanțelor vrea să înghețe creșterile salariale

Un proiect de ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul de Finanţe vrea să dezgheţe creşteri salariale în sectorul bugetar. Conform unei alte ordonanţe de urgenţă de anul trecut, salariile bugetarilor sunt practic îngheţate, după ce guvernul Marcel Ciolacu a spus că va ajusta deficitul bugetar în primul rând prin economii la bugetul de stat şi abia apoi prin creşterile de taxe. A venit însă cu cel mai mare pachet de creşteri de taxe şi taxe noi, iar economiile la cheltuielile de la buget nu s-au văzut în execuţia bugetară: cheltuielile au crescut cu 13% în 2023, când programarea de la început de an era de majorare cu sub 10%.

„În vederea apli­cării politicii salariale de către ope­ratorii economici cu capital majoritar sau integral de stat, se regle­men­tează ca opera­torii eco­nomici care au înregistrat pierderi contabile şi/sau plăţi restante la 31 decembrie 2023, să poată acorda anumite creşteri salariale”, se arată în nota de fundamentare pentru ordonanţa în cauză.

Cu toate acestea, la capitolul „impactul financiar asupra bugetului general consolidat”, deşi sunt mai multe măsuri care măresc cheltuielile bugetului de stat, spaţiul nu este completat. La secţiunea „Propuneri pentru acoperirea creşterii cheltuielilor bugetare „, cei care au redactat documentul au notat: „Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect”. Proiectul de lege însă, este practic numai despre creşterea cheltuielilor bugetare şi, pe alocuri, despre creşterea încasărilor de la companiile de stat.

Creșterea taxelor nu a echilibrat bugetul de stat

Cu toate că guvernul a crescut taxele şi a introdus taxe noi care au intrat în vigoare la începutul anului, execuţia bugetară din ianuarie s-a deteriorat. E drept însă că pe partea de venituri lucrurile au mers bine, dar cheltuielile cresc dublu faţă de programare. Chiar la capitolul „cheltuieli de personal”, adică salariile bugetarilor, creşterea programată de cheltuieli este de 11% pe tot anul 2024. Cu toate acestea, cheltuielile cu salariile cresc dublu faţă de programare în ianuarie 2024.

Dacă în legea în vigoare de la finalul anului funcţiile de conducere din aparatul de stat nu puteau avea o pondere mai mare de 8% din totalul postu­rilor, acum se poate ajunge până la 10%, dacă sunt întrunite anumite condiţii. „Pre­zen­tul proiect de act normativ instituirea posibilităţii guvernului de a stabili prin memorandum un număr total de funcţii de conducere mai mare de 8%, dar fără a depăşi 10 % din numărul total de posturi aprobate”.

Există însă și creșteri de salarii

Sunt însă şi prevederi de creştere a veniturilor la bugetul de stat, prin mai mulţi bani de la companiile de stat. De pildă, proiectul spune că firmele de stat şi regiile autonome vor fi obligate să verse la bugetul de stat cel puţin jumătate din profitul obţinut.

„Companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, cu modificările şi completările ulterioare, reglementează repartizarea unei cote de „minimum 50% vărsăminte la bugetul de stat sau local, în cazul regiilor autonome, ori dividende, în cazul societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor, cu capital integral sau majoritar de stat”, se mai arată în proiect.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Simion cere reluarea turului al II-lea al alegerilor Prezidenţiale după raportul Comsiei de la Veneţia: Este un act de trădare națională!

0
Preşedintele AUR, George Simion, susţine că în raportul publicat luni, Comisia de la Veneţia transmite că au fost anulate "ilegal" alegerile prezidenţiale din România. CITEŞTE ŞI: Protest AUR, la Iași. George Simion: „Clasa politică trădătoare a ales să fugă de...