Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spune că nu crede că fermierii români „vopsesc” puii, subiect care a fost intens discutat în ultimele zile, el arătând că România exportă carne de pui inclusiv în Franţa.
CITEŞTE ŞI: Ministrul Agriculturii anunţă dacă se vor închide supermarketurile în weekend
Prezent, joi, în judeţul Arad, unde vizitează ferme din mai multe localităţi, ministrul a fost întrebat ce părere are despre discuţia legată de vopsirea puilor.
Ministrul crede că scandalul e unul fals
„Eu nu cred acest lucru, că fermierii fac aşa ceva, în primul rând. În al doilea rând, ANSVSA, care nu este în subordinea Ministerului Agriculturii, face verificări şi bineînţeles că se va ieşi cu un raport pe acest lucru. Nu pot să-mi dau cu părerea, eu nu cred că fermierii români vopsesc puii, să fie foarte clar”, a răspuns Florin Barbu.
El a subliniat că puii din magazine sunt crescuţi în general cu porumb, iar România are piaţă de desfacere inclusiv în Franţa.
„Ca să înţelegem, puii pe care îi vedem în magazinele de retail sunt cei cu 80 – 90% crescuţi cu porumb. (…) Am deschis piaţă inclusiv cu omologul meu francez ministru, piaţa din Franţa ia pui din România. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România, de la fermierii români, pentru că noi avem pe carnea de pui un grad de autosuficienţă de 160%, România produce aproape 400 de milioane de pui”, a spus ministrul. Ieri, ANPC acuza că puii sunt injectați cu substanțe galbene ca să arate ca și cum ar fi hrăniți organic.
ANSVSA l-a contrazis
Răsturnare incredibilă de situație în scandalul puilor infectați cu Salmonella și vânduți în România! Șeful ANSVSA Mihai Ponea spune că ANPC dezinformează și că bacteriile sunt prezente în orice produs pe care îl cumpărăm și care nu e la conservă.
Ponea spune că există numai două feluri de Salmonella care fac rău corpului uman
„Să nu creăm inducere în eroare că produselor comercializate de producătorii români sunt infestate sau li se adaugă coloranți. Fiecare lot de păsări care se sacrifică în ferme e testat de salmonella. Îi explic public lui Horia Constantinescu că sunt 2.500 de tipuri de Salmonella, dintre care doar 2 sunt periculoase și sunt reglementate. Înainte ca orice lot de păsări să fie sacrificat, cu 48 ore înainte medicul de la fermă trimite informatic documente de lanț alimentar- furajare, greutate, vârsta și pune un buletin de laborator că păsările sunt libere sau contaminate cu salmonella. Consumatorii trebuie să știe că noi nu mâncăm carne sterilă, doar produsele sterile din conservă nu conțin bacterii. Orice aliment pe care punem mâna are salmonella. Românii trebuie să aibă garanția că în fiecare abator, fermp, fiecare lot de păsări sacrificat e tratat din punct de vedere al salmonellei, pentru că suntem într-un pogram european și suntem monitorizați.
Cetățeanul TV