Ministerul Sănătății vrea reducerea taxei clawback la medicamentele generice

Carmen Holban
Carmen Holban

Ministerul Sănătății a inițiat un proiect de lege prin care se dorește reducerea taxei clawback la medicamentele generice, de la 20% la 15%.

Acest lucru va ajuta producătorii afectați de creșterea cheltuielilor de producție din cauza tarifelor mari la energie, transport, materii prime, dar şi ambalaje, care au ajuns, în unele situații, mai mari cu 300%. Conform estimărilor Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, peste 3.000 de medicamente generice au dispărut de piață, iar acest lucru trebuie îndreptat. Este vorba de medicamente vitale pentru românii care suferă de diferite afecțiuni dar care nu dispun de banii necesari cumpărării medicamentelor inovative. Pe de altă parte, au crescut cheltuielile CNAS din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate ca alt efect al dispariției medicamentelor generice de piață, instituția fiind nevoită să compenseze medicamentele mai scumpe.

” 𝑴𝒆𝒅𝒊𝒄𝒂𝒎𝒆𝒏𝒕𝒆𝒍𝒆 𝒈𝒆𝒏𝒆𝒓𝒊𝒄𝒆 – 𝐦𝐚𝐢 𝐢𝐞𝐟𝐭𝐢𝐧𝐞 𝐝𝐞𝐜𝐚̂𝐭 𝐜𝐞𝐥𝐞 𝐢𝐧𝐨𝐯𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞 – 𝒕𝒓𝒆𝒃𝒖𝒊𝒆 𝒔𝒂̆ 𝒂𝒋𝒖𝒏𝒈𝒂̆ 𝒍𝒂 𝒑𝒂𝒄𝒊𝒆𝒏𝒕̦𝒊𝒊 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒂𝒖 𝒏𝒆𝒗𝒐𝒊𝒆 𝒅𝒆 𝒆𝒍𝒆.Prin această inițiativă, românii vor avea medicamentele generice în tratamentele recomandate de medicii specialiști, dar se vor realiza și economii suplimentare ce pot fi direcționate către alte nevoi ale sistemului de sănătate național”, a declarat deputatul PSD., Carmen Holban.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.