Ministerul Educaţiei, amendat cu 2.000 de lei pentru discriminare

Ministerul Educaţiei, amendat pentru discriminare
sursa: Google

Ministerul Educaţiei a fost amendat cu 2.000 de lei de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNDC) pentru că nu a asigurat pograme școlare și manuale de limbă română speciale pentru elevii din clasele cu predare în limba maternă maghiară, pe tot parcursul învățământului preuniversitar. Lipsa manualelor a condus la rezultate foarte slabe ale elevilor din clasele cu predare în limba maternă maghiară, la examenele la limba și literatura română de la evaluarea națională din clasa a VIII-a și de la examenul de bacalaureat.

„Fapta Ministerului Educației Naționale de a nu aplica prevederile art. 46 alin. (1) și (2) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011 în privința asigurării programelor școlare și a manualelor de limbă română, speciale, pentru elevii din clasele cu predare în limba maternă maghiară, pe tot parcursul învățământului preuniversitar, constituie faptă de discriminare, potrivit art. 2 alin. (1), art. 2 alin. (4), art. 10 lit. h.) și art. 11 alin. (1) din O.G. 137/2000. Astfel, lipsa manualelor școlare de limbă română speciale, lipsa noilor programe școlare speciale la limba română pentru elevii din clasele cu predare în limba maternă maghiară, pe tot parcursul învățământului preuniversitar încalcă dreptul constituțional al cetățenilor români aparținând minorității maghiare, elevi în clase cu predare în limba maternă maghiară: de a învăța la un nivel competitiv limba română, limba oficială a statului, de a avea acces la educație în condiții de egalitate, de a avea acces la formare și piața muncii din România în condiții de egalitate, și dreptul la demnitate”, se arată în comunicatul CNCD.

Potrivit Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Ministerul Educației Naționale nu a inițiat și implementat nicio politică publică pentru îmbunătățirea creșterii gradului de cunoaștere a limbii oficiale a statului de către cetățenii români aparținând minorității naționale maghiare, elevi în clase cu predare în limba maternă maghiară.

„Pasivitatea Ministerului Educației Naționale a condus la rezultate foarte slabe ale elevilor din clasele cu predare în limba maternă maghiară, la examenele la limba și literatura română de la evaluarea națională din clasa a VIII-a și de la examenul de bacalaureat.”, explică Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Colegiul director a aplicat Ministerului Educației Naționale din România sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 2.000 de lei. De asemenea, recomandă Ministerului Educației Naționale să întreprindă urgent toate măsurile necesare pentru a aplica prevederile Legii Educației Naționale nr. 1 din 2011, referitoare la predarea limbii și literaturii române pentru elevii din clasele cu predare în limba maternă maghiară, cu scopul de a asigura dreptul constituțional al acestora de a învăța limba română, limba oficială a statului. Colegiul director dispune o monitorizare de 6 luni.

Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi).

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here