Ministerul de Externe anunţă oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada

vize de Canada

România nu este de acord cu semnarea de către UE a unui acord comercial esențial cu Canada, a anunţat oficial Ministerul Afacerilor Externe.

România se opune acestui acord, pe care Bruxelles-ul şi Ottawa îl vor semnat peste o săptămână, din cauza menținerii de către Canada a vizelor pentru români. „România a reiterat că nu poate susține la acest moment demersurile privind semnarea și aplicarea provizorie a Acordului economic și comercial cuprinzător UE-Canada”, a declarat secretarul de stat Cristian Bădescu, citat într-un comunicat dat publicităţii MAE.

Bădescu a făcut acest anunț după ce a participat marți la Consiliul Afaceri Generale (CAG) al UE, care a avut loc la Luxemburg. Ambasadorul României la Uniunea Europeană, Luminița Odobescu, declarase marți că o soluție privind eliminarea vizelor pentru Canada „este la îndemână”, potrivit publicației electronice politico.com.

Miniștrii Comerțului din Uniune, reuniți la Luxemburg, nu au reușit să aprobe acordul de liber-schimb CETA, în urma opoziției a trei țări: Belgia, România și Bulgaria – ultimele două au condiționat semnarea acordului de eliminarea vizelor pentru cetățenii lor.

Semnarea CETA, acordul de liber-schimb cu partea canadiană, este prevăzută pentru 27 octombrie, în cadrul unui summit UE-Canada care va avea loc la Bruxelles, în prezența premierului canadian Justin Trudeau.  E una dintre rarele situații în care România amenință cu folosirea dreptului de veto în interiorul UE.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here