Ministerul Agriculturii dă asigurări că legumele românești nu au concentrație de pesticide peste limite

Legumele romanesti nu au concentratie de pesticide peste limite
sursa : Google

Ministerul Agriculturii anunță că a prelevat 2080 probe din pieţe, atât fructe cât şi legume, iar în urma analizelor de laborator nu au fost depistate până în prezent depășiri ale limitelor maxim admise de reziduuri de pesticide la niciun produs legumicol sau pomicol.

De începutul anului și până în prezent, în sfera comerțului cu legume- fructe, inspectorii Ministerului Agriculturii au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 118.000 lei și un număr de 110 avertismente, cu planuri de remediere. Majoritatea sancțiunilor sunt aplicate comercianților prezenți în piețe care nu prezintă documente privind trasabilitatea produselor comercializate, nu nominalizează țara de origine pe etichete sau chiar nu au etichete la loturile expuse spre comercializare.

Legumele românești nu au concentrație de pesticide peste limite

De asemenea, MADR, prin Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) verifică pe tot parcursul anului respectarea normelor prevăzute în Programul Național de Monitorizare a Reziduurilor de Pesticide la toată gama de produse românești aflate atât în rețelele de comercializare, cât și pe suprafețele cultivate de legumicultori sau pomicultori.

Până la această dată, au fost prelevate de către inspectorii fitosanitari 2080 probe și au fost analizate în laboratorul autorizat și acreditat al ANF un număr de 2053 probe,  iar încă 27 de probe se află în lucru.

„În urma analizelor de laborator nu au fost depistate până în prezent depășiri ale limitelor maxim admise de reziduuri de pesticide la niciun produs legumicol sau pomicol, astfel încât legumele și fructele românești corespund standardelor de calitate și nu prezintă riscuri pentru consumatori”, precizează Ministerul Agriculturii.

LĂSAȚI UN MESAJ